TECHNOLOGIES OF MASS CONSCIOUSNESS MANAGEMENT - Михеєва, Тамара (Proceedings of the National Aviation University. Series: Pedagogy, Psychology, 2025)
У статті розглядаються технології управління масовою свідомістю та їх деструктивний вплив на етнонаціональну ідентичність студентської молоді. Проаналізовано систему маніпулятивних технік (замовчування інформації, створення фейків, перебільшення, навішування ярликів, маніпуляції зі статистикою, рефреймінг), що використовуються для трансформації суспільної думки. На основі методики В. Предко «Психологічний вимір виявів етнонаціональної ідентичності» визначено критичні точки вразливості особистості до інформаційно-психологічного впливу через п'ять механізмів: когнітивно-семантичний, афективно-емоційний, аксіологічний, етно-історичний та інтегративний. Окрему увагу приділено феномену історичної пам'яті як фундаментального духовно-практичного чинника, що забезпечує ідентифікацію особистості та нації. Мета статті – виявлення рівня сформованості етнонаціональної ідентичності студентської молоді, визначення критичних точок її вразливості до маніпулятивних технологій управління масовою свідомістю та розробка теоретичної моделі взаємозв'язку механізмів інформаційно-психологічного впливу з компонентами етнонаціональної ідентичності. Завдання дослідження: Здійснити емпіричне дослідження рівня сформованості етнонаціональної ідентичності у студентів-майбутніх практичних психологів за методикою В. Предко. Розробити комплексну теоретичну модель взаємозв'язку маніпулятивних технік управління масовою свідомістю з компонентами етнонаціональної ідентичності. Визначити критично вразливі точки етнонаціональної ідентичності студентської молоді. Для досягнення поставленої мети були використані такі методи дослідження: науковий аналіз, систематизація, узагальнення, порівняння, анкетування. У результаті проведеного дослідження було проаналізовано структуру етнонаціональної ідентичності досліджуваної вибірки, розроблено комплексну модель взаємозв'язку маніпулятивних технік та компонентів етнонаціональної ідентичності, виявлено критично вразливі точки. Висновки. Результати емпіричного дослідження засвідчили критичну деформацію структури етнонаціональної ідентичності у вибірці майбутніх практичних психологів, зокрема компонент «Традиції» виявив 51% низьких показників. Водночас виявлено високий вплив засобів масової інформації (53% високих показників), що підтверджує витіснення традиційних каналів соціалізації медіапростором. Лише 20% вибірки володіють достатньою резистентністю до маніпулятивних впливів, тоді як 80% перебувають у зоні підвищеного ризику.