РОЗШИРЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ CALL-ЦЕНТРУ ЗА РАХУНОК ІНТЕГРОВАНОГО ДОДАТКУ IP-ТЕЛЕФОНІЇ - Бондаренко, В.М.; Бондаренко, Н.О. (Problems of Informatization and Management, 2012)
Запропоновано структуру Call-центру з інтегрованим додатком IP-телефонії. Call-центр призначений для обслуговування організацій, що широко використовують в своїй діяльності міжнародний телефонний зв'язок. Реалізація Call-центру дозволяє викорис-товувати послуги різних операторів IP-телефонії для оптимізації показника вартість – якість надаваних послуг зв’язку