ВОЄННИЙ СТАН ЯК ЧИННИК ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Суровов , Олексій; Дрижак , Данило (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
У статті розглянуто вплив воєнного стану як соціально-психологічного феномена на мотивацію та поведінкові установки здобувачів вищої освіти. Визначено основні чинники, які спричиняють трансформацію соціально-психологічного середовища студентської молоді: стрес, емоційне виснаження, втрата почуття безпеки, зниження соціальної активності. Представлено результати опитувань, які свідчать про зміну ставлення молоді до фізичної активності в умовах війни. Обґрунтовано необхідність впровадження адаптованих програм фізичного виховання, спрямованих на стабілізацію психоемоційного стану та підвищення мотивації до здорового способу життя. Надано рекомендації щодо формування позитивного соціального середовища для студентів в умовах кризи.