ВІЙСЬКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ СПОРТ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ШЛЯХ ВИЯВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ОБДАРОВАНОСТІ - Рудика , Олена Володимирівна (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
Стаття присвячена дослідженню військово-технологічного спорту (ВТС) як інноваційного та практично орієнтованого методу виявлення, підтримки та розвитку обдарованості учнівської молоді. Визначено, що ВТС забезпечує ефективну синергію внутрішньої мотивації позашкільної освіти з актуальними військово-технологічними потребами держави. Описано практичну модель реалізації військово-технологічного спорту ВТС на базі позашкільного закладу, включаючи міждисциплінарний підхід, принцип «навчання через дію» та стратегію масштабування досвіду в регіоні в рамках обласного проєкту «STEMайбутнє Херсонщини: інженери нового покоління» на виконання завдань і заходів обласної програми «Незламна освіта Херсонщини» на 2025–2028 роки.