ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ОБДАРОВАНОЇ МОЛОДІ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ОСВІТИ - Пищик , Олена Василівна (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
Стаття розкриває психологічні засади та освітні практики формування емоційної компетентності обдарованої молоді в цифровому освітньому середовищі. Уточнено зміст емоційної компетентності як інтегративної здатності, що охоплює самоусвідомлення, саморегуляцію, емпатію та соціально-комунікативні вміння, і відрізняється від емоційного інтелекту як набору когнітивних здатностей (ability-модель). Окреслено ризики цифровізації (інформаційне перевантаження, особливості асинхронної взаємодії) та можливості (персоналізація, аналітика навчання, інструменти рефлексії в LMS). Запропоновано модель SEED (Self-awareness, Emotion regulation, Empathy, Dialogue) з практиками впровадження, зокрема: мікрорефлексія, щоденники емоцій, протоколи фідбеку, чек-листи для групової роботи. Наведено рекомендації для викладачів і тьюторів.