ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-МЕДІАЦІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У МАГІСТРАНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Лужанський , Олександр (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
Стаття присвячена вивченню педагогічних умов задля ефективного формування соціально-медіаційних компетентностей у магістрантів педагогічних спеціальностей. Розглянуто ключові компоненти компетентності, визначено педагогічні умови формування соціально-медіаційної компетенції у майбутніх фахівців, зокрема: інтеграція міжнародного досвіду медіації у вітчизняну освітню сферу; орієнтація на практикозорієнтованість; акцентування на самостійній дослідницькій роботі здобувачів освіти; упровадження тренінгових технологій у процесі професійної підготовки педагогів; інтеграція окремих елементів медіації в освітній процес; залучення практиків-медіаторів у навчання майбутніх фахівців технологіям педагогічної медіації. Запропоновані умови мають сприяти підвищенню професійної готовності майбутніх педагогів до конструктивного врегулювання конфліктів та створення безпечного освітнього середовища.