РЕАЛІЗАЦІЯ ОБДАРОВАНОЇ ОСОБИСТОСТІ ШЛЯХОМ РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Бондаренко , Антон Володимирович (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
У статті розглядається проблема реалізації потенціалу обдарованої особистості через розвиток емоційного інтелекту. Підкреслюється значення емоційної компетентності як важливої складової успішної самореалізації в освітньому та соціальному середовищі. Проаналізовано основні підходи до розуміння феноменів обдарованості та емоційного інтелекту, а також взаємозв’язок між ними. Визначено, що розвиток емоційної сфери сприяє формуванню зрілої, гармонійної особистості, здатної ефективно взаємодіяти з оточенням, приймати усвідомлені рішення та реалізовувати свій творчий і інтелектуальний потенціал. Окреслено педагогічні умови та методи, що забезпечують підтримку емоційного розвитку обдарованих учнів.