ВІЗУАЛЬНІ КАРТИ ПОНЯТЬ ТА ТЕХНІЧНІ ІНФОГРАФІКИ – ПІДТРИМКА ПРОСТОРОВОГО ІНТЕЛЕКТУ ПІД ЧАС ОПАНУВАННЯ ESP ТЕРМІНОЛОГІЇ - Никипорець, Світлана (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
Дослідження розглядає концептуальні карти та технічні інфографіки як візуальні опори просторового інтелекту під час опанування ESP-термінології в українських технічних університетах за умов воєнних викликів. У трьох інженерних когортах матеріали з пріоритетом візуалізації – створені з чіткою сіткою макета, організованими підписами та стриманим набором іконок – підвищили показники негайного й відтермінованого відтворення інформації та перенесення її на мапи, причому найкращі результати спостерігалися у студентів з нижчим базовим рівнем просторових здібностей. Середня щільність перехресних зв’язків, як виявилось, сприймається краще, ніж як розріджені, так і надмірно насичені варіанти. Доведено, що паперові, малоресурсні рішення, є більш перспективними під час відключень електроенергії, забезпечуючи неупереджене та стабільне навчання.