ВПЛИВ ФІТНЕС-ВПРАВ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ОРГАНІЗМУ МОЛОДІ - Школа , Олена; Александров , Олександр (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
У статті досліджується роль фітнес‑вправ у підвищенні рівня здоров’я молоді. Розглянуто фізіологічні, психологічні й соціальні аспекти оздоровлення. Проведено аналіз літератури, представлено емпіричне дослідження серед студентів віком 18‑25 років, оцінено зміни фізичних показників, рівня стресу, самопочуття. Отримані результати свідчать про значний позитивний ефект регулярних фітнес‑занять: покращення серцево‑судинної системи, зниження маси тіла та жирової тканини, підвищення настрою, зменшення рівня тривожності. Висновки можуть бути використані для розробки програм спортивно‑оздоровчої роботи в навчальних закладах та молодіжних центрах.