ЙОГА ЯК СПОСІБ СТАБІЛІЗАЦІЇ ПСИХІКИ ТА ПІДВИЩЕННЯ СТРЕСОСТІЙКОСТІ І АДАПТИВНОСТІ - Шелестова , Олена Вікторівна; Парафіленко , Наталя (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
Стаття присвячена дослідженню йоги як ефективного засобу стабілізації психіки, підвищення стресостійкості та розвитку адаптивності особистості. На основі теоретичного аналізу розкрито взаємозв’язок між поняттями психологічної стійкості, резильєнтності та ментального здоров’я. Представлено результати емпіричного дослідження, що підтверджують позитивний вплив систематичних йога-практик на гармонізацію емоційного стану, розвиток усвідомленості, самоприйняття та внутрішньої рівноваги. Встановлено статистично значущі зміни за показниками резильєнтності, суб’єктивного та психологічного благополуччя. Обґрунтовано доцільність інтеграції йога-практик у систему психологічної підтримки, освіти та психореабілітації як ефективного ресурсу розвитку стійкості й ментального здоров’я.