СОЦІАЛЬНА РОБОТА У СВІТІ ЗМІН: КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ДЛЯ ФАХІВЦІВ СЬОГОДЕННЯ - Садова , Світлана (Формування компетентностей обдарованої особистості в системі позашкільної та вищої освіти, 2025)
В статті системно проаналізовано сучасні виклики, що формують нові вимоги до професійної підготовки соціальних працівників у контексті воєнних, соціально-економічних і технологічних трансформацій. На основі огляду теоретичних підходів, міжнародних стандартів і прикладів української практики виокремлено ключові компетентності майбутнього: етичну, емоційно-комунікативну, цифрову, інноваційну, міжкультурну та компетентність кризової готовності. Окрема увага приділена специфіці сучасного вітчизняного контексту - масовому переміщенню населення, психотравматизації, відновленню соціальної інфраструктури та викликам інформаційної безпеки, що зумовлює потребу у міждисциплінарних підходах і практикоорієнтованих моделях навчання. Проаналізовано зміст практичних ініціатив (зокрема інноваційні навчальні курси, польові практики, партнерства університетів із громадськими організаціями), які сприяють формуванню потрібних компетентностей. На підставі виявлених тенденцій запропоновано освітні стратегії - інтеграцію теорії й практики через кейс-методику, міждисциплінарні програми, дистанційні та змішані формати, супервізію і менторські практики, модулі з цифрової етики та безпеки. Стаття має прикладне значення для викладачів, методистів, розробників освітніх програм та практиків соціальної роботи, яким необхідно адаптувати підходи під швидкозмінні соціальні реалії та стандарти професійної якості.