Інформаційна оцінка гармонійності архітектурної форми - Negay, G. A. (Теорія та практика дизайну, 2013)
У даній статті розглядається проблема об'єктивної оцінки гармонійності архітектурної форми. Обґрунтовано неспроможність методів оцінки , що базуються на статистичній моделі інформації. На основі теорії естетичної міри Айзенка і розробленої автором розрізнювальної інформаційної моделі запропоновано метод інформаційної оцінки гармонійності архітектурної форми. З метою чуттєвої перевірки кількісної оцінки запропонований простий приклад обчислення показника гармонійності двох квадратів з однотипними членуваннями, але з різними співвідношеннями елементів. Наведений приклад підтверджує відповідність кількісної оцінки чуттєвій. Запропонований метод у перспективі може бути використаний як для кількісної оцінки гармонійності архітектурних об'єктів, так для комп’ютерної гармонізації їх розмірної структури.