КОНЦЕПЦІЯ KUNST (KOGNITIVE UNIVERSAL NEURO-STRUCTURAL TOPOLOGY) ЯК ЕВОЛЮЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ЗАХИСТУ КОНЦЕПТІВ ДИЗАЙНУ З ПОГЛЯДУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ - Кобринець, Антон Костянтинович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метoю дослідження є розробка нової теорії та практики захисту ідей у сфері дизайну, виходячи з нейрофізіологічної природи творчості. В межах підходу KUNST графічна ідея розглядається як когнітивна нейронна структура, яка може бути представлена у вигляді формалізованого текстового повідомлення. Такий підхід дозволяє сформувати нову парадигму права інтелектуальної власності, орієнтовану на захист не лише матеріалізованих об’єктів, а й першопричинних концептів, які змогли матеріалізуватись. Методологія. Для досягнення мети застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує нейронауку, когнітивну психологію, сучасні алгоритми штучного інтелекту та правові механізми. Основними інструментами виступають моделювання ідей як топологічних структур, їх формалізація у вигляді «prompt-based» описів, токенізація через блокчейн-технології та можливість верифікації за допомогою ШІ. Це забезпечує відтворюваність, доказовість та стандартизацію ідей на ранніх стадіях їх існування. Результати. Запропоновано модель, за якою ідеї можуть бути закріплені у формі коротких ситаксичних конструкцій – термів, що відображають їх когнітивний зміст. Така модель дозволяє створити новий рівень правового захисту, незалежно від подальшої матеріалізації ідеї. Вона поєднує функції авторського права, патентування та інноваційної реєстрації, формуючи єдиний механізм збереження прав, а також розширює представлення графічних прийомів вираження ідей у вигляді компактних математичних описів. Наукова новизна. Реалізація концепції KUNST дозволяє авторам ідей у сфері дизайну отримувати захист ще на стадії формування задуму. Це забезпечує прозорість у правовідносинах, мінімізує ризики плагіату та стимулює інновації. Запропонований підхід може стати основою для створення міжнародної системи реєстрації концептів і застосовуватися не лише в дизайні, а й у ширшому колі творчих та наукових сфер. Практична значущість. Запропонований підхід KUNST створює можливість для розробки нових механізмів правового захисту на міжнародному рівні, що дозволить авторам та дизайнерам закріплювати свої концепти ще до їх матеріалізації. Це відкриває перспективи для формування глобальної бази даних ідей в розподілених публічних реєстрах блокчейнів, що унеможливить їхнє несанкціоноване використання, а також забезпечить справедливу монетизацію інтелектуальної діяльності. Концепція може бути застосована у сфері цифрового дизайну, промислових зразків, а також у ширшому колі творчих та наукових практик.