СТИЛІСТИЧНІ ОЗНАКИ ЕКОДИЗАЙНУ У ВІЗУАЛЬНІЙ АЙДЕНТИЦІ КОСМЕТИЧНИХ БРЕНДІВ УКРАЇНИ - Журавель-Змєєва, Лілія Сергіївна; Івашківська, Анастасія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета полягає у визначенні стилістичних ознак екодизайну у візуальній айдентиці українських косметичних брендів та окресленні спільних для них тенденцій розвитку. У центрі уваги – аналіз візуальних рішень, що відображають екологічні цінності та впливають на формування довіри споживачів. Методологія. Дослідження проводилося шляхом візуального аналізу айдентики українських брендів, для яких екологічна відповідальність є визначальним складником (Re[Sens], to be, sense education, RABBITHOLE Ethical Beauty, Love&Loss.) та узагальненням результатів сучасних наукових публікацій (Перре та ін., 2024; Дюбе та Дюбе, 2023; Ма та Моултрі, 2017; Погачар та Грегор-Светец, 2024; Сванес та ін., 2010; Бутко, 2023; Земцова та Кукош, 2025). Результати. Дослідження встановлює, що сучасні бренди уникають декоративного перевантаження й віддають перевагу природним кольоровим рішенням та простій типографіці. Вітчизняні бренди роблять акцент на матеріальному складнику екологічності – використанні перероблюваних матеріалів та мінімізації пакування. Водночас орієнтуються на візуальну мінімалістичну естетику. Поєднання природних кольорів, чистих композицій та лаконічних графічних рішень формує в споживачів сприйняття бренду як відповідального та прогресивного. Узгодженість усіх елементів айдентики перетворює екодизайн на стратегічний інструмент брендингу, який забезпечує довіру й лояльність аудиторії. Наукова новизна. Дослідження вперше комплексно висвітлює стилістичні ознаки екодизайну саме у візуальній айдентиці українських косметичних брендів. Показано, що екодизайн у цьому контексті виходить за межі пакування й постає як цілісна концепція брендингу, яка охоплює логотипи, графічні рішення, кольорові палітри та принципи комунікації. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані дизайнерами, маркетологами та власниками брендів для розробки ефективної екологічно орієнтованої візуальної айдентики та маркетингової стратегії просування екологічного косметичного бренду. Дослідження показує, що послідовне впровадження принципів екодизайну підвищує конкурентоспроможність, формує позитивну репутацію та сприяє інтеграції українських компаній у глобальний ринок, орієнтований на цінності відповідального споживання.