ІНТЕГРАЦІЯ БІОНІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОМИСЛОВИЙ ДИЗАЙН ПРОТЕЗІВ: МІЖ ЕСТЕТИКОЮ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЮ - Єременко, Ірина Іванівна; Задиранчук, Оксана Юріївна; Копилов, Євгеній Миколайович; Федосенко, Максим Борисович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто вплив сучасних біотехнологій на процес проєктування протезів засобами промислового дизайну. Окреслено конструктивні та функціональні особливості біонічних протезів, проаналізовано сучасні технології керування та сенсорного зворотного зв’язку в біонічних протезах для визначення їх впливу на функціональність і користувацький досвід. Приділено увагу інноваційним матеріалам і новітнім конструктивним рішенням, що дає змогу зменшити вагу, підвищити комфорт та естетичну привабливість протезів. Виявлено вплив естетичних параметрів на сприйняття й використання протезів серед різних груп користувачів, з урахуванням психологічних і соціальних аспектів. Визначені концептуальні підходи проєктування біонічних протезів, які базуються на поєднанні високого рівня функціональності й індивідуалізованою естетикою. Мета. Дослідити та обґрунтувати інтеграцію біонічних інновацій у дизайн протезів, що забезпечить підвищення якості життя користувачів та сприятиме їхній соціальній інтеграції. Методологія. Застосовано аналітичний, соціокультурний, структурний підходи, а також теоретичні методи дослідження. Результати. Визначено основні аспекти та підходи промислового дизайну біопротезів. Виявлено взаємозв’язок між розвитком суспільства, технологічним прогресом та засобами й принципами сучасного дизайну. Наукова новизна. Очікувані результати передбачають створення комплексної моделі інтеграції біонічних технологій у дизайн протезів, що дасть змогу підвищити їхню функціональність, комфорт і візуальну привабливість. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані викладачами закладів мистецької освіти за спеціалізацією «Промисловий дизайн» у навчальному процесі для розробки методичної документації та формулювання практичних завдань.