БРЕНДИНГ У СУЧАСНІЙ FASHION-ІНДУСТРІЇ: ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ УНІКАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В ЦИФРОВОМУ ПРОСТОРІ - Єнчева, Наталія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – виявити особливості брендингу у fashion-індустрії першої чверті ХХІ ст. та з’ясувати специфіку процесу створення унікальної ідентичності в сучасному цифровому просторі. Методологія. У дослідженні застосовано метод аналізу та синтезу, метод теоретичного аналізу, системний та типологічний метод, а також метод компаративного й мистецтвознавчого аналізу, завдяки використанню яких проаналізовано теоретичні напрацювання сучасних науковців з теми дослідження, розглянуто особливості брендингу в сучасній fashion-індустрії, виявлено основні підходи до створення унікальної ідентичності бренду крізь призму специфіки цифрового простору. Результати. За результатами дослідження виявлено, що в контексті специфіки індустрії моди брендинг охоплює всі елементи, що формують сприйняття модного бізнесу споживачем: місія та цінності компанії, голос бренду та історія його походження, а також принципи візуального стилю, як-от фірмові кольори, логотипи та зображення. Констатовано, що на сучасному етапі розвитку цифрового суспільства fashion-брендинг постає як культурна привабливість, що досягається в процесі реалізації складного багатоаспектного комплексу, у якому основоположними залишаються візуальні рішення та можливості, що надає сучасний інструментарій графічного дизайну, вебдизайну та ін. З’ясовано, що візуальна нарація засобами цифрового зображення та відео в соціальних мережах сприяє розвитку емоційних зв’язків та створенню чіткого сприйняття в споживачів. Наголошено, що станом на середину 2020-х рр. fashion-індустрія переживає глибоку трансформацію, що виходить далеко за межі впровадження нових технологій і зумовлена глибшими культурними зрушеннями, що кидають виклик розумінню ідентичності, пропонуючи нові шляхи самовираження. У цьому контексті брендинг зазнає певних трансформацій, що спрямовані на розробку інноваційних прийомів та методів досягнення основоположних завдань. Наукова новизна. Уперше з мистецтвознавчих позицій розглянуто проблематику брендингу в сучасній fashion-індустрії крізь призму особливостей створення унікальної ідентичності в цифровому просторі. Практична значущість. Результати дослідження процесу створення унікальної ідентичності в сучасному цифровому просторі можуть стати основою для подальших мистецтвознавчих досліджень особливостей брендингу в сучасній індустрії моди. Окремі положення можуть бути використані при написанні посібників та включені до курсів лекцій з дизайну.