ПРИРОДНИЧО-НАУКОВА ОБУМОВЛЕНІСТЬ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ОСНОВНИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ У ВІЗУАЛЬНОМУ МИСТЕЦТВІ ТА ДИЗАЙНІ - Бражнік, Олена Владиславівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджується становлення та розвиток основних закономірностей у візуальному мистецтві та дизайні, що ґрунтуються на спільних із природничо-науковими об’єктивних чинниках природного світоустрою. Мета. Мета дослідження полягає у розгляді природничої обумовленості виникнення закономірностей у візуальному мистецтві та визначенні провідної ролі основних графічних і пластичних компонентів, засобів та принципів формоутворення в мистецтві дизайну, з огляду на значення об’єднавчого складника та спільного джерела двох напрямів знань – природничо-наукового та мистецького. Методологія. У статті використані загально-логічні методи пізнання, а саме аналіз, синтез та індукція. Отже, вдалось всебічно вивчити предмет дослідження та поєднати виокремлені частини проблеми в єдине ціле. Результати. Виявлено, що в результаті розуміння і систематизації дійсних причин природних явищ зародились природничі науки, що підкоряються певним закономірностям. Сукупність знань про природу фізичних процесів стає поштовхом для розвитку закономірностей у візуальному мистецтві. Стає очевидним, що весь комплекс принципів та засобів, правил та законів разом із практикою застосування основних графічних і пластичних компонентів у дизайні гармонійно вбудовано в певні межі конкретного світоустрою. Наукова новизна. Наукова новизна даної статті полягає в тому, що досліджено об’єднуючі чинники в розвитку природничих і мистецьких наук, розглянуто спільні витоки закономірностей та взаємозв’язок природних явищ, фізичних законів із засобами і принципами у візуальному мистецтві й дизайні. Виявлено визначальне значення нерозривного зв’язку природного світоустрою із закладанням і розвитком на цій базі цілісної системи засобів гармонізації та принципів художнього формоутворення на основі графічних і пластичних компонентів у візуальному мистецтві, зокрема в дизайні. Практична значущість. Науково-технічний прогрес стрімко рухається вперед, відповідно, не зупиняється повсякчасний розвиток сучасних тенденцій у дизайні. Нові відкриття та винаходи у різних галузях науки, зроблені на засадах загального світоустрою, знаходять своє практичне застосування, зокрема, в дизайні, вони стають джерелом натхнення та інструментом у руках художників-дизайнерів. Наприклад, із появою прикладної науки біоніки в архітектурі з’явився новий стиль – біотек, що ґрунтується на запозиченні природних форм і використанні властивостей, принципів організації, функцій та структур живої природи у дизайні інтер’єру та в архітектурі. Налагоджена розробка природних копалин сприяє створенню різних видів синтетичних пластмас із вугілля, нафти та природного газу. Ці відкриття розширюють лінійку новітніх будівельних та оздоблюваних матеріалів, які дозволяють втілювати в життя такі проєкти, що раніше існували тільки в уяві. Завдяки комп’ютерним програмам дизайнер отримав незамінний інструмент для швидкої розробки проєктного вирішення. Не припиняється вдосконалення штучного інтелекту, стає більш реальним створення біологічного комп’ютера. Наші очі багато чого не бачать, але, наприклад, за допомогою макрозйомки сучасний дизайнер відкриває для себе нове джерело натхнення – фантастичний мікросвіт. Фотографії, зроблені в космосі, розширили уявлення творчої людини про світоустрій, а вивчений лише на п’ять відсотків світовий океан і надалі поступово розкриватиме невідомі досі форми та функції існування живих істот, що підживлюватимуть творчу уяву митця. Отже, нові відкриття в природничій науці стають джерелом нових ідей у дизайні, вони сприятимуть подальшому вдосконаленню, підтвердженню та розвитку художніх принципів і засобів формоутворення в дизайні.