АРТІНТЕГРАЦІЯ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ВІЗУАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ТА ПСИХОЛОГІЧНОГО КОМФОРТУ СТОМАТОЛОГІЧНИХ КЛІНІК - Бондарчук, Юлія Сергіївна; Ясюк, Анатолій Михайлович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті обґрунтовано роль артінтеграції у формуванні візуальної ідентичності та забезпеченні психологічного комфорту в сучасних стоматологічних клініках. Установлено, що артінтеграція виконує не лише декоративну, а й брендингову функцію: цілеспрямований вибір тематики артоб’єктів дає змогу клініці транслювати ключові ціннісні орієнтири. Акцентовано увагу на відході від традиційного стерильного мінімалізму до створення «терапевтичного інтер’єру», що орієнтований на пацієнта. Метою дослідження є обґрунтування застосування візуального мистецтва як дизайнерського інструменту; виявлення психосоціальних та арттерапевтичних функцій у напрямі зниження тривожності, руйнуючи стереотипи медичного простору. Методологія. За допомогою когнітивного та естетичного аналізу виявлено особливості формування комфортного інтер’єру шляхом інтеграції творів мистецтва в інтер’єр стоматологічних клінік. Системно-порівняльний аналіз дав змогу виділити фактори формування візуальної ідентичності та психологічного комфорту даних закладів. Під час аналізу існуючих інтер’єрів стоматологічних клінік застосовано індуктивний підхід. Результати. Обґрунтовано, що артінтеграція, зокрема використання картин та художніх творів, є засобом гуманізації середовища стоматологічних клінік. Установлено, що інтеграція мистецтва руйнує стереотип «холодного» медичного простору. Доведено, що художні твори сприяють формуванню стійкого психоемоційного комфорту, виступають елементом формування візуальної ідентичності та брендингу. Наукова новина. Уперше обґрунтовано, що інтеграція об’єктів мистецтва у простір стоматологічної клініки є функціональним інструментом для гуманізації середовища, а не лише декоративним актом. Установлено, що твори мистецтва є елементом формування візуальної ідентичності та транслювання ціннісних орієнтирів. Практична значущість. Отримані результати можуть бути імплементовані в практику сучасних стоматологічних клінік та дизайн-проєктів медичних установ із метою підвищення якості обслуговування та лояльності пацієнтів. Застосування арторієнтованого дизайну даєзмогу зменшити дентофобію, а також поліпшує комунікацію. Рекомендації щодо вибору та розміщення картин можуть бути використані під час проєктування нових клінік, а також для реновації існуючих, знижуючи професійний стрес також і серед медичного персоналу.