АКТУАЛЬНИЙ ДИСКУРС ЕКОЛОГІЧНО ОРІЄНТОВАНОГО ДИЗАЙНУ І СТАЛОЇ МОДИ - Чжан, Дунцань; Лагода, Оксана Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Стаття присвячена розгляду різноаспектних матеріалів з теми сталого розвитку моди, зокрема такого явища, як «рух повільної моди», історії його формування та розвитку, зв’язку з концепціями екологічно орієнтованого дизайну. Мета. Метою дослідження є вивчення та аналіз доступних науково обґрунтованих джерел, що висвітлюють передумови виникнення, віхи формування та особливості розвитку «повільної моди» у контексті сталості як концепту життєдіяльності людства в сучасних умовах і як вимоги часу, що зумовила необхідність актуалізації в дизайн-практиках партисипативного аспекту як показника взає- модії представників індустрії моди і споживачів у розвитку сталої моди й екологічного дизайну. Методологія. Застосовано компаративний аналіз публікацій за темою, а також методи синтезу й узагальнення. Завдяки методам аналізу джерел за сферами дослідження сталої, етичної, повільної моди проаналізовано зміст цих понять, наданих у сучасних наукових працях. Результати. Виділено основні напрями розгляду дизайну текстилю та одягу в контексті сталої моди. Проаналізовано та систематизовано наявні дефініції та переклади sustainable fashion в українському та зарубіжному науковому дискурсі. Простежено тенденції їх використання зі смисловим навантаженням. Наукова новизна. У статті вперше схарактеризовано поняття «повільна мода» та доведено його суголосність і відмінність за змістом від подібних понять, як-от «стала (стійка) мода», «етична (справедлива) мода», «екологічна мода». Окреслено актуальні концепції, які домінують в умовах сучасності в повільній моді. Встановлено, що завдяки цьому особливого значення набув партисипативний аспект проєктно-художньої творчості. Практична значущість результатів роботи полягає в можливості їх використання для переосмислення цілісної системи уявлень про поняття «повільна мода» як складник «повільної культури» у контексті загальної сталості моди, формування відповідних партисипативних стратегій її досягнення в дизайн-практиках індустрії моди.