ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНОГО ВРАЖЕННЯ В КОЛЕКЦІЯХ ОДЯГУ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ТРАДИЦІЙНИХ КИТАЙСЬКИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Чень, Шуаншуан; Пашкевич, Калина (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою статті є дослідження естетичного вираження сучасного дизайну одягу крізь призму традиційної китайської культури одягу, зосереджуючись на тому, як дизайнери застосовують стратегії перетворення для інтеграції культурних елементів у різноманітні дизайнерські практики. Методологія. Використано подвійну теоретичну основу, що поєднує теорію емоційної естетики Ківі з теорією естетичного досвіду Дьюї. У дослідженні використано методи аналізу зображень та тематичного дослідження, розглянуто дві контрастні колекції: NE·TIGER весна–літо 2015, що представляє традиційну церемоніальну естетику Китаю, та Vivienne Tam осінь–зима 2024, що представляє суперечливу естетику в міжкультурному контексті. Результати. Виявлено, що бренд одягу «NE·TIGER» конструює урочисту та цілісну естетику через структурне представлення, симетричну композицію та ритуальну символіку, викликаючи стабільні та гармонійні емоційні шляхи. На противагу цьому, бренд «Vivienne Tam» використовує символічний колаж, культурну дислокацію та візуальну гібридність, щоб спровокувати емоційну напругу, заохочуючи відкриту інтерпретацію та рефлексивну взаємодію. Виявлено відмінності в колірних стратегіях, використанні матеріалів, побудові силуету та символічній інтеграції творчості досліджених брендів модного одягу, що відображає різні естетичні механізми та експресивну логіку. Наукова новизна. У дослідженні розроблено двовимірну аналітичну модель: емоційно-естетичний шлях та естетичний досвід, для систематичної оцінки того, як традиційні культурні елементи транслюються дизайнерами в сучасному дизайні одягу. Ця модель пропонує теоретичний інструмент для вивчення взаємодії між емоційними механізмами, візуальною семантикою та культурними наративами в моді. Практична значущість. Дослідження надає структуровані рекомендації для дизайнерів, які прагнуть інтегрувати традиційну культурну спадщину в сучасну естетику моди, висвітлюючи стратегії балансування культурної спадкоємності з інноваційним технологіями. Результати дослідження можуть бути корисними як для дизайнерської практики, так і для освіти в галузі моди, сприяючи глибшому емоційному резонансу та культурній ідентичності в сучасній моді.