ОСОБЛИВОСТІ ДИЗАЙНУ УКРАЇНСЬКОГО АГІТАЦІЙНОГО ПЛАКАТА ВОЄННОГО ЧАСУ: ВИТОКИ, СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Сафронова, Анна Валеріївна; Сафронова, Олена Олексіївна; Сафронов, Валерій Костянтинович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження полягає в комплексному теоретичному вивченні й систематизації особливостей сучасного українського агітаційного плаката воєнного часу, його ідеологічних концепцій, засобів графічного втілення та методів поширення. Методологія дослідження ґрунтується на соціокультурному, порівняльно‐ історичному, історико-теоретичному, емпіричному підходах, використовуються методи мистецтвознавчого порівняльного аналізу, синтезу, класифікації. Результати. Досліджено витоки українського пропагандистського воєнного плаката як графічного твору, що має свої наративи, образні й графічні рішення, технології створення і розповсюдження. Виявлено, що основні концепції та ідеологічні підходи до створення воєнних плакатів пропагандистського напряму були закладені ще в період Першої світової війни у країнах Антанти, Сполучених Штатах Америки та Російській імперії. Виділені основні чинники впливу на розвиток сучасного українського агітаційного плаката в контексті необхідності створення якісного іміджу бренду України як незалежної держави з унікальною ідентичністю і дизайном. Сучасний український воєнний плакат розглянуто як унікальне національне явище, окреслено його символічний складник і динаміку зміни образних рішень, а також визначені основні стратегії та канали його розповсюдження. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному узагальненому аналізі всіх форм сучасної візуальної агітації воєнного часу, формуванні цілісної картини щодо сучасного стану тематичного й графічного втілення українського агітаційного плаката з використанням різних комп’ютерних технологій, а також включенням штучного інтелекту. Практична значущість. Дослідження надає нові знання молодим дизайнерам і науковцям щодо сучасних засобів і стратегій підтримки національної ідеї, пропаганди визвольної боротьби українського народу в період воєнної агресії в сучасному українському та світовому медіапросторі, що сприяє їхньому професійному розвитку.