СУЧАСНІ ДИЗАЙНЕРСЬКІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ІНТЕР’ЄРІВ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ ДЛЯ ЖЕРТВ ВОЄННИХ КОНФЛІКТІВ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Радченко, Юлія Сергіївна; Третяк, Юлія Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою дослідження є систематизація сучасних дизайнерських принципів формування інтер’єрів реабілітаційних центрів для жертв воєнних конфліктів на основі міжнародного досвіду, а також визначення можливостей їх адаптації до українських соціокультурних умов з аналізом актуальних вітчизняних і зарубіжних досліджень у цій сфері для посилення ролі дизайну як гуманітарного інструменту у процесі реабілітації жертв війни та сприяння формуванню нового типу соціально значущих просторів в Україні. Методологія. Дослідження здійснене на основі мультидисциплінарного підходу, що поєднує методи пошуку й аналізу сучасних дизайнерських практик вітчизняного та міжнародного проєктування реабілітаційних центрів, дизайнерського моделювання, порівняльного культурологічного дослідження та синтезу й узагальненню теоретичних напрацювань нормативної та наукової бази в галузі реабілітаційного дизайну. Результати. Розглянуто сучасні дизайнерські підходи до формування інтер’єрів реабілітаційних центрів для жертв воєнних конфліктів з урахуванням міжнародного досвіду й актуальних викликів в українському контексті. Акцент зроблено на мультидисциплінарному підході до створення терапевтичного простору, що сприяє фізичному, психологічному та соціальному відновленню пацієнтів. Проаналізовано приклади реалізованих об’єктів у країнах, які мають напрацьований досвід в організації безпечного, інклюзивного та підтримувального середовища для постраждалих. На основі дослідження запропоновано рекомендації щодо запровадження зазначених підходів в українські проєкти реабілітаційних закладів, адаптовані до соціально-культурних особливостей і реалій поствоєнного відновлення. Наукова новизна. У роботі вперше комплексно схарактеризовано осмислення інтер’єрного простору реабілітаційних центрів для жертв воєнних конфліктів в Україні з позиції інтегрованого мультидисциплінарного аналізу. Розроблено власну систематизацію принципів гуманітарного дизайну, що розглядається як важливий інструмент просторової підтримки процесу відновлення. Окреслено основні дизайнерські вимоги до інтер’єру, які забезпечують психологічний комфорт, сприяють соціальній адаптації та допомагають зберегти людську гідність, що формує нове бачення ролі дизайну в післявоєнному відновленні суспільства. Практична значущість одержаних результатів полягає в можливості їх використання під час розроблення та вдосконаленні типових і індивідуальних дизайн-проєктів реабілітаційних центрів, створення державних рекомендацій до дизайну інтер’єру медичних і соціальних просторів для жертв воєнних конфліктів, у навчальному процесі підготовки фахівців у галузі дизайну інтер’єру закладів вищої освіти, у наукових дослідженнях дизайну.