ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПАТЕРНІВ ВІЙСЬКОВОГО КАМУФЛЯЖУ (УНІФОРМИ) КРАЇН – ЧЛЕНІВ НАТО - Парфило, Артем Олегович; Нізовцев, Юрій Юрійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз зразків військового камуфляжного спорядження країн – членів НАТО в контексті сучасних викликів безпеки та воєнної ефективності. Дослідження охоплює ключові технічні характеристики військового камуфляжу – кольорову адаптацію, текстурну відповідність та відповідність форм. Наведено порівняння між різними патернами камуфляжів країн – членів НАТО, зокрема MTP, Multicam, Flecktarn, Pantera, CCE, BME, NFP та іншими. Оцінено їхню придатність до різних умов застосування та рівень адаптивності. Підкреслюється значення міждержавної співпраці у сфері розвитку військового спорядження як чинника посилення колективної оборони Альянсу. Мета. У зв’язку зі стрімким розвитком технологій метою статті є дослідження сучасних підходів до розроблення та впровадження військового камуфляжу у країнах – членах НАТО, а також проведення аналізу ключових технічних характеристик камуфляжних рішень, оцінювання їхньої ефективності в різних географічних і тактичних умовах. Методологія. Методом класифікації та візуального порівняння було досліджено основні патерни військового камуфляжу держав – членів НАТО. Проведено системно-структурний аналіз наукових джерел і порівняльний аналіз візуальних матеріалів, зокрема фотознімків, схем і зразків уніформи в реальних умовах. Особливу увагу приділено кольоровій гамі та формі елементів, що формують патерни. Результати. Установлено основні критерії оцінювання військового камуфляжу, проаналізовано найбільш поширені зразки країн – членів НАТО, визначено тенденцію до уніфікації та впровадження універсальних мультиландшафтних рішень. Підтверджено, що ефективність військового камуфляжу залежить від рівня адаптації до середовища та специфіки бойових завдань. Наукова новизна. Наукова новизна полягає в системному підході до порівняльного аналізу патернів військових камуфляжів держав – членів Альянсу з урахуванням не лише зовнішнього вигляду, а й технічних параметрів, адаптивності до умов середовища та стратегічного контексту їх використання. Обґрунтовано використання класифікації ефективності камуфляжу за трьома ключовими критеріями. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення камуфляжу Збройних сил України й інших вітчизняних сил безпеки й оборони, підвищення ефективності дій українських бойових підрозділів у різних умовах, а також у військовій підготовці та міжнародних операціях.