ВПЛИВ ЕФЕКТИВНОГО ОСВІТЛЕННЯ НА ВІЗУАЛЬНЕ СПРИЙНЯТТЯ ПРОСТОРУ РІЗНИМИ ГРУПАМИ КОРИСТУВАЧІВ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Булатов, Валерій Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Проведене дослідження присвячене всебічному аналізу впливу ефективного освітлення на візуальне сприйняття простору різними групами користувачів з інвалідністю. Метою статті є визначення оптимальних стратегій освітлення, які покращують комфорт, орієнтацію та безпеку для таких користувачів. Методологія. Використання таких аналітичних методів, як систематизація, порівняння, комплексний аналіз та узагальнення, дало змогу не лише чітко визначити основні аспекти теми, а й окреслити, як саме ефективне освітлення впливає на візуальне сприйняття простору різними групами користувачів з інвалідністю. Результати. Результати дослідження наочно продемонстрували вплив ефективного освітлення на візуальне сприйняття простору серед різних категорій користувачів з інвалідністю різних груп. Наукова новизна полягає у комплексному та багатоаспектному підході до вивчення впливу освітлення, що дає змогу заповнити існуючі прогалини в розумінні специфічних потреб різних груп користувачів з інвалідністю. Це дослідження не просто констатує факт важливості освітлення, а детально розкриває механізми його впливу та пропонує конкретні рішення. Зроблений аналіз представив, як ефективне освітлення суттєво покращує візуальне сприйняття простору різними групами користувачів з інвалідністю, сприяючи їхній безпеці, орієнтації та загальному комфорту в повсякденному житті. Дослідження дало змогу глибше зрозуміти специфічні потреби та виклики, з якими стикаються різні групи користувачів з інвалідністю щодо візуального сприйняття простору, а також визначити оптимальні параметри освітлення для забезпечення їхньої безпеки, комфорту та незалежності. Практична значущість дослідження полягає у розробленні конкретних рекомендацій для дизайнерів, архітекторів та містобудівників, що дадуть змогу створювати інклюзивні та безпечні простори. Це безпосередньо покращить якість життя, орієнтацію та незалежність різних груп користувачів з інвалідністю, сприяючи їх повній інтеграції у суспільство. Проведений аналіз продемонстрував критичний вплив ефективного освітлення на візуальне сприйняття простору різними групами користувачів з інвалідністю. Доведено, що оптимально спроєктоване світлове середовище не лише підвищує безпеку та комфорт, а й значно покращує орієнтацію та рівень незалежності людей із вадами зору, порушеннями опорно-рухового апарату та когнітивними особливостями. Дослідження дало змогу глибше зрозуміти специфічні потреби кожної групи щодо інтенсивності, колірної температури, рівномірності освітлення та усунення відблисків. Виявлено, що універсальне освітлення не завжди є оптимальним для всіх груп. Необхідний диференційований підхід, який ураховує особливості сприйняття та потреби кожної категорії користувачів з інвалідністю, хоча й із дотриманням загальних принципів доступності. Підкреслено, що не лише висока освітленість, а й її якісні характеристики, такі як відсутність відблисків, правильний розподіл, оптимальна колірна температура, є вирішальними для комфортного та безпечного візуального сприйняття.