ПРИНЦИПИ МЕТРОЕТНІЧНОСТІ У СУЧАСНОМУ ГРАФІЧНОМУ ДИЗАЙНІ - Борисов, В’ячеслав Вікторович; Борисова, Світлана Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У публікації досліджено метроетнічність у графічному дизайні. Автори виокремили п’ять ключових принципів метроетнічності: символічну гетерогенність, пластичну міграцію архетипів, глокалізацію стилістики, мета-ідентичність та етичну репрезентацію «іншого». Мета статті – теоретичне обґрунтування та виокремлення принципів метроетнічності, що досягається завдяки аналізу філософського підґрунтя метроетнічності, вивченню візуальних стратегій сучасного графічного дизайну, формулюванню концептуальних принципів метроетнічності, систематизації отриманих результатів у цілісну аналітичну рамку. Методологія. Дослідження здійснено з позицій міждисциплінарного підходу, що інтегрує методи культурологічного аналізу, візуальної герменевтики і порівняльного дизайн-аналізу. Застосовано: контекстуальний аналіз для виявлення ідей метроетнічності у соціокультурному та теоретичному полі постглобалізму; типологізацію для виокремлення й узагальнення принципів метроетнічності. Результати. Проаналізовано сутність і зміст метроетнічності у графічному дизайні. Запропоновано п’ять принципів метроетнічності, які формують аналітичну рамку для аналізу візуальних комунікацій у постглобальному контексті. Показано, що метроетнічність відображає зміну парадигм візуального мислення від уніфікації до культурного діалогу. Наукова новизна. Наукова новизна статті полягає у теоретичному обґрунтуванні метроетнічності як цілісної аналітичної концепції для дослідження сучасного графічного дизайну в умовах постглобалізму. Уперше систематизовано принципи метроетнічності, що дають змогу інтерпретувати графічний дизайн як інструмент культурного діалогу та інклюзивної візуальної репрезентації. Практична значущість. Практична новизна статті полягає у формулюванні п’яти принципів метроетнічності, які можуть бути застосовані як методологічна основа у процесі проєктування візуальних комунікацій у полікультурному середовищі. Запропоновані концептуальні принципи метроетнічності окреслюють поле діяльності для графічних дизайнерів, що уможливлює проєктування гнучких, адаптивних і водночас автентичних візуальних систем.