РОЗВИТОК ВІЗУАЛЬНО-ПРОСТОРОВОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ АРХІТЕКТОРІВ ТА ДИЗАЙНЕРІВ ІНТЕР’ЄРУ: ПЕДАГОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ В RHINO 3D - Садова, Віталіна Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Дослідження спрямоване на обґрунтування освітнього потенціалу комп’ютерного моделювання в середовищі “Rhinoceros 3D” (Rhino 3D) як інструменту для розвитку ключових компетентностей майбутніх дизайнерів інтер’єру, зокрема їхнього візуально-просторового мислення. Проаналізувати сприяння інтеграції різних підходів моделювання (NURBS, SubD, параметричне) синтезу художнього бачення та формуванню вмінь, необхідних для реалізації авторських проєктів від концепції до технічної документації та підготовки до виробництва. Методологія. Методологія дослідження базується на комплексному підході. Було проаналізовано наукові джерела, що висвітлюють вплив цифрових інструментів на дизайн-освіту. Проведено порівняльний аналіз можливостей Rhino 3D та інших програм (SketchUp, Archicad, Blender, 3ds Max), його переваги: точність, гнучкість формоутворення, інтегрованість різних методів моделювання та інструменти документування. Результати. Дослідження виявило значний вплив роботи в середовищі “Rhino 3D” на формування візуально-просторового мислення студентів, розвиток логічного, алгоритмічного та конструктивного мислення, сприяння синтезу знань за принципами STEAM. Моделювання та підготовка технічної документації із 3D-моделей поглиблює розуміння просторових відносин, сприяє оптимізації. Використання програми в різних навчальних дисциплінах та для вирішення комплексних завдань засвідчило підвищення точності побудови складних форм і здатності до усвідомленого використання цифрових інструментів. Наукова новизна. Наукова новизна полягає в комплексному обґрунтуванні Rhino 3D як педагогічного інструменту для цілеспрямованого розвитку візуально-просторового мислення в майбутніх дизайнерів інтер’єру з акцентом на мистецький підхід. Проаналізовано, як окремі інструменти та логіка інтерфейсу програми виступають каталізаторами розвитку аналітичного, просторового та техніко-художнього мислення. Розроблено й апробовано спеціальний розділ з вивчення Rhino 3D у навчальному посібнику [1]. Практична значущість. Запропоновано обґрунтовану методику запровадження Rhino 3D у навчальні програми для дизайнерів інтер’єру, спрямовану на розвиток критично важливих візуально-просторових навичок. Розроблено навчальний посібник, спрямований на формування в майбутніх дизайнерів практичних умінь, що визначають сучасного універсального та конкурентоспроможного фахівця, як-от: створення складних і органічних форм, підготовка технічної документації, генерація файлів для цифрового виробництва, ефективна 3D-візуалізація. Проведені дослідження та методика навчання [1] сприяють розвитку україномовного освітнього ресурсу в галузі комп’ютерного моделювання для дизайну.