ПРОБЛЕМИ ЕСТЕТИКО-ІНФОРМАЦІЙНОГО НАПОВНЕННЯ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА ОБ’ЄКТАМИ ІНТЕРАКТИВНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ДИЗАЙНУ - Рищенко, Тетяна Дмитрівна; Смірнова, Ольга В’ячеславівна; Вотінов, Максим Алекович; Фурсов, Юрій Васильович; Бушманов, Сергій Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджуються проблеми естетико-інформаційного наповнення міського середовища об’єктами інтерактивної архітектури. Мета. Метою є проведення комплексного аналізу викликів, з якими стикаються архітектори під час формування об’єктів інтерактивної архітектури та дизайну в міському середовищі, та розроблення ефективних рішень для їх подолання. Методологія. Для вирішення поставленої проблеми були використані знання методологічного та загальнотеоретичного характеру. У дослідженні застосовано системний підхід, що передбачає вивчення архітектурних інтерактивних об’єктів як складників системи, у якій кожен елемент взаємодіє з іншими і має вплив на систему загалом. Це дозволяє визначити закономірності створення інтерактивних об’єктів (особливості формотворення, пропорції, вибір матеріалів, текстури, кольорового рішення, використання технологій цифрового дизайну), виявити їхній вплив на середовище та населення міст. Результати. Встановлено, що інтерактивна архітектура будівель формує інформаційний та естетичний складники міського середовища, що створює його імідж, забезпечує вдосконалення та сталий розвиток у майбутньому. Проаналізовані інтерактивні об’єкти архітектури демонструють можливість ефективного поєднання сучасних технологій і прийомів формотворення на основі моделювання цифрових структур. Виявлено проблеми, закономірності та перспективи розвитку складних об’ємно-просторових інтерактивних об’єктів. Наукова новизна. Для вирішення естетико-інформаційних проблем визначено закономірності створення та органічної взаємодії сучасних інтерактивних об’єктів з архітектурно-просторовими властивостями сформованого міського середовища та його населенням. Практична значущість. Результати можуть бути використані у формуванні інтерактивних об’єктів архітектури та дизайну в міському середовищі з урахуванням чинників впливу. Визначено потенціал для покращення міського середовища шляхом посилення естетико-інформаційних характеристик будівель та їх взаємодії з оточенням.