ЗАСАДИ ВІДНОВЛЕННЯ МАЛИХ РІЧОК В МІСТАХ УКРАЇНИ (НА ПРИКЛАДІ РІЧКИ ЛИБІДЬ У КИЄВІ) - Олійник, Олена Павлівна; Акопян, Давид Каренович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. У статті розглянуто засади відновлення малих річок у містах України на прикладі річки Либідь у Києві. Методологія. У статті використовуються такі методи: аналіз міжнародного досвіду відновлення малих річок і збір даних, що дадуть змогу зрозуміти сучасні тенденції у відновленні річок як частини історико-культурної спадщини та забезпечення їхнього сталого розвитку; огляд наявних досліджень щодо організації набережних і створення громадських просторів уздовж малих річок. Дослідження спирається на опубліковані відомості із практики відновлення та регенерації річок у містах, їх включення в систему пішохідної мережі та їх значення для культурної спадщини, аналіз міжнародних і вітчизняних документів. Ці методи дослідження сприятимуть збору, аналізу й інтерпретації даних, необхідних для досягнення мети статті та вирішення поставлених завдань. Результати. Автори виділяють такі основні принципи відновлення: створення доступних пішохідних просторів, відновлення цілісності міської структури, повернення втраченого історичного контексту, організацію методів запобігання повеням, відновлення екології та інші. Дефіновані основні вимоги до процесу відновлення малих річок. Запропоновані засади збереження та відновлення малих річок у містах України на засадах сталого розвитку в умовах післявоєнної відбудови. Установлено, що трансформація прибережних територій малих річок у громадські відкриті простори сприяє не лише покращенню екологічної ситуації в місті, а й підвищенню якості життя населення, забезпечує умови для відпочинку, пішохідних і велосипедних маршрутів. Розроблено концепцію ревіталізації річки Либідь як значущого елементу історико-культурної спадщини Києва. Її реалізація сприятиме зміцненню національної ідентичності, покращенню життєвого середовища, формуванню привабливих туристичних просторів у центральній частині міста, а також відповідатиме зобов’язанням України та столиці в контексті Цілей сталого розвитку до 2030 року. Такий напрям розвитку сприятиме підвищенню комфорту проживання містян і чистоті довкілля. Наукова новизна. Визначається поєднанням принципів відновлення малих річок як частини природної та культурної спадщини, повоєнного відновлення міст України, створення привабливих міських пішохідних просторів та засад сталого розвитку. Практична значущість. Результати дослідження допоможуть місцевій владі і планувальникам ухвалювати виважені рішення щодо відновлення малих річок у містах України, створення системи громадських просторів і розвитку міської інфраструктури. Це може бути важливим для збереження та відновлення історико-культурної спадщини та створення мережі пішохідних відкритих громадських просторів у містах. Розуміння засад регенерації малих річок може сприяти залученню інвестицій для подальшого розвитку міст.