ВЕРНАКУЛЯРНЕ ЗОДЧЕСТВО В НОВІТНІЙ АРХІТЕКТУРІ КИТАЮ - Мартиненко, Анна Сергіївна; Новак, Наталя Василівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою статті є виявлення та проведення аналізу способів трансляції вернакулярного зодчества в сучасній китайській архітектурі. Особлива увага приділяється осмисленню традиційної спадщини через сучасні проєктні стратегії провідних китайських архітекторів. Методологія. У дослідженні використано якісний метод аналізу кейсів реалізованих архітектурних об’єктів, що інтегрують вернакулярні принципи в сучасній практиці. Основним аналітичним інструментом стала типологізація каналів трансляції традицій – об’єктно-морфологічного, символіко-метафоричного, контекстуального, – що дозволило комплексно оцінити взаємодію традиції та інновації. Аналіз проведено на прикладі реалізованих проєктів Ван Шу, Чжу Пея та бюро “Oneartharch architect”. Результати. Виявлено, що сучасна китайська архітектура інтегрує елементи вернакулярного зодчества не лише на формальному рівні, а й через філософські, екологічні та культурні стратегії. Проєкти Ван Шу демонструють об’єктно-морфологічний і контекстуальний канали трансляції: використання вторинних традиційних матеріалів, локальних конструкцій, адаптацію до клімату. У роботах Чжу Пея простежуються символіко-метафоричний підхід і відтворення культурної пам’яті через форму й простір. Архітектори Oneartharch працюють переважно в межах контекстуального та процесуального каналів: фокусуються на досвіді перебування, локальних ремеслах, участі громади в будівництві. Усі три підходи формують архітектуру, що поєднує традицію та інновації. Наукова новизна. Уперше проведено комплексний аналіз трансляції вернакулярної традиції в новітній китайській архітектурі через п’ять аналітичних каналів. Розкрито потенціал взаємодії локальної спадщини та сучасного проєктування. Практична значущість. Матеріали можуть бути використані в освітньому процесі й у проєктуванні архітектури, що базується на принципах сталого розвитку, адаптивності й культурної тяглості. Досвід Китаю є цінним для країн, які прагнуть переосмислити свою традиційну архітектуру в сучасному контексті.