ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В АРХІТЕКТУРНОМУ ПРОЄКТУВАННІ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Красний, Едуард Костянтинович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження – вивчення наявних тенденцій використання ШІ в проєктуванні будівель та міського середовища для визначення перспектив його застосування у відновленні української архітектури. Методологія. Основним методом дослідження є аналіз наявних нейронних мереж і програм ШІ, що застосовуються в будівництві. Також використано метод порівняльного аналізу для визначення результативності ШІ порівняно з традиційними методами архітектурного проєктування для виявлення переваг і недоліків застосування ШІ в будівництві. Результати. Стаття висвітлює роль та перспективи ШІ в модернізації та відновленні української архітектури. Автором розкриваються можливості ШІ в містобудуванні, які можуть бути запозичені українськими архітекторами для відновлення міст України. Висвітлюються можливості ШІ для оптимізації будівельних відходів із метою екології та економії, що дуже актуально в сучасних реаліях України. Дослідження розкриває етапи інтегрування ШІ в архітектурний проєкт, показує український досвід архітектурного проєктування способами параметричних алгоритмів, визначає переваги та ризики використання ШІ в роботі українських архітекторів. Наводяться приклади перспективних інструментів ШІ, які можуть бути задіяні у відновленні архітектури України. Наукова новизна полягає у визначенні ролі та перспектив використання ШІ для відновлення української архітектури. Дослідження підтвердило актуальність упровадження ШІ для модернізації та відбудови міст в Україні, значно прискорюючи етапи містобудування, а також підвищуючи енергоефективність, екологічність та економічність процесів будівництва. Результати дослідження показали переваги та ризики застосування ШІ в архітектурному проєктуванні, які треба враховувати українським архітекторам. Розкрито перспективи використання ШІ для проєктування ефективної, оптимізованої та стійкої архітектури в Україні. Практична значущість. Результати даного дослідження можуть бути використані фахівцями в галузі архітектурного проєктування для відновлення та модернізації архітектури України.