ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ АЕРОПОРТУ - Дубик, Олександр Миколайович; Дудар, Тамара Вікторівна; Чернишова, Оксана Сергіївна; Осовський, Іван Миколайович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглядається аналіз напружено-деформованого стану конструкцій жорстких аеродромних покриттів на дію навантаження від повітряного судна Ан-225 «Мрія». Отримано результати визначення несної здатності та розрахунку напружено-деформованого стану конструкцій жорстких аеродромних покриттів. На підставі розрахунків напружено-деформованого стану надано ко структивні рішення та пропозиції щодо відновлення жорстких аеродромних покриттів. Отримано ізополя вертикальних переміщень, згинальних моментів та поперечних зусиль у плитах жорстких аеродромних покриттів за дії навантаження від повітряного судна Ан-225 «Мрія». Визначено значення класифікаційних параметрів PCR жорстких аеродромних покриттів. Комплекс виконаних чисельних експериментальних досліджень дав змогу вирішити наукову проблему оцінювання напружено-деформованого стану конструкцій жорстких аеродромних покриттів з урахуванням просторового навантаження повітряних суден. Мета роботи полягає у визначенні несної здатності та дослідженні напружено-деформованого стану конструкцій жорстких аеродромних покриттів з урахуванням реального просторового навантаження та властивостей ґрунтових основ, на підставі чого надаються пропозиції та конструктивні рішення аеродромних покриттів. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, метод класифікаційних параметрів ACR–PCR, метод скінченних елементів. Результати. Виконано розрахунок конструкцій жорстких аеродромних покриттів на дію навантаження від надважкого повітряного судна Ан-225 «Мрія». Проведено чисельні експерименти з використанням методу скінченних елементів та методу ACR–PCR, що дали змогу визначити несну здатність покриття та оцінити напружено-деформований стан. Розрахунки показали, що наявна конструкція злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Гостомель» не забезпечує експлуатації літака Ан-225 «Мрія» навіть за мінімальної інтенсивності зльотів. Установлено необхідність збільшення товщини верхнього шару цементобетонного покриття до 350–391 мм залежно від кількості зльотів. Запропоновано конструктивні рішення, спрямовані на підвищення міцності та довговічності аеродромних покриттів з урахуванням реальних просторових навантажень і властивостей ґрунтових основ. Наукова новизна. Наукова новизна полягає у реалізації принципово нового підходу до дослідження напружено-деформованого стану жорстких аеродромних покриттів на основі методу скінченних елементів, ураховуючи реальне просторове навантаження та вплив ґрунтових основ. Практична значущість. Практичне значення роботи полягає у можливості використання результатів розрахунків напружено-деформованого стану конструкцій жорстких аеродромних покриттів з урахуванням реального просторового навантаження від повітряних суден під час конструювання та будівництва елементів аеродромів.