ФОРМУВАННЯ ТА РОЛЬ САКРАЛЬНИХ ПРОСТОРІВ В ОСВІТНІХ ЗАКЛАДАХ - Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Статтю спрямовано на аналіз сучасних архітектурних підходів до організації сакральних просторів в освітніх закладах, класифікацію їхніх функцій, а також визначення перспективних напрямів їх упровадження в інфраструктуру з урахуванням мультикультурності та світоглядної різноманітності. Метою дослідження є теоретико-методологічне обґрунтування процесів формування сакральних просторів в освітніх закладах, а також розкриття їхньої ролі у забезпеченні духовно-морального розвитку, психологічного комфорту та соціокультурної інтеграції учасників освітнього процесу. Методологія. Дослідження базується на комплексному аналізі сакральних комплексів, які інтегровані в освітній простір, із використанням порівняльного вивчення архітектурних рішень. У роботі застосовується міждисциплінарний підхід, що включає соціокультурні, психологічні та функціонально-архітектурні критерії оцінки ефективності сакральних просторів у вищих навчальних закладах. Результати. Установлено, що сакральні простори в закладах освіти забезпечують не лише релігійні функції, а й суттєво впливають на психологічний клімат, етичне виховання та формування ідентичності університетської спільноти. Розкрито роль таких просторів у створенні відкритих, міжконфесійних і гнучких середовищ, які підтримують особистісний розвиток та духовне самовираження студентів і викладачів. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації та розширенні теоретичних підходів до інтеграції сакральних елементів у світовий освітній простір, а також у запропонованій методиці гармонізації релігійно-духовних функцій з академічними потребами сучасних університетських кампусів. Визначено прогалини у нормативному та методичному забезпеченні проєктування сакральних просторів в Україні та запропоновано шляхи їх подолання. Практична значущість. Результати дослідження мають значення для архітекторів, планувальників освітніх закладів та керівників навчальних закладів, які сприяють удосконаленню проєктування та функціонування сакральних просторів, що забезпечують культурну інклюзію, психологічну підтримку та підвищення якості освітнього середовища. Запропоновані рекомендації можуть бути використані для розроблення нормативних документів із проєктування сакральних комплексів у світових закладах освіти.