КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ АКАДЕМІЧНОЇ АЙДЕНТИКИ В МІЖДИСЦИПЛІНАРНОМУ ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Шадюк, Тамара Адамівна; Сарнавська, Оксана В’ячеславівна; Коберська, Тетяна Ананіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета роботи – сформулювати й обґрунтувати концептуальні засади академічної айдентики в контексті міждисциплінарного теоретико-методологічного дискурсу, визначивши її сутність, структуру та механізми формування в сучасному академічному середовищі. Методологія. Методологічна основа дослідження передбачає поєднання міждисциплінарного підходу та комплексу якісних і теоретико-аналітичних методів. Для виокремлення ключових ознак академічної айдентики та визначення її функціональних складників було використано метод концептуалізації. Структурно-функціональний підхід дозволив проаналізувати роль айдентики у формуванні інституційної цілісності та підтримці стратегії розвитку закладу вищої освіти. Своєю чергою застосування дискурс-аналізу надало можливість інтерпретувати комунікативний потенціал айдентики у взаємодії із соціокультурним контекстом академічного середовища, а також зрозуміти її роль у формуванні й підтримці інституційного бренду. Результати. У статті здійснено аналіз трансформацій академічної айдентики в умовах цифрової доби. Розглянуто еволюцію концепту від особистісно-професійного до інституційного рівня з акцентом на зростання ролі візуальної ідентичності та графічного дизайну в процесах репрезентації закладів вищої освіти. Визначено ключові компоненти академічної айдентики: особистісні (індивідуальна самоідентифікація викладачів і студентів), професійні (компетентності, викладацька і наукова діяльність), культурні (корпоративна культура, цінності), інституційні (брендинг, місія, візуальні елементи). Доведено, що академічна айдентика в сучасних умовах дедалі більше артикулюється через інституційну ідентичність, сформовану за допомогою візуальних, мовних та мультимодальних репрезентативних засобів. Установлено, що візуальна айдентика (логотипи, колористика, дизайн комунікаційної продукції) є не лише засобом вираження, а й фактором підтримки стабільного академічного бренду, що об’єднує членів академічної спільноти. Наукова новизна. У роботі запропоновано цілісне розуміння академічної айдентики як багаторівневої структури, де інституційний вимір набуває визначального значення в цифрову епоху. Розкрито взаємозв’язок між ідентифікаційними процесами і розвитком інструментів візуальної репрезентації. Підкреслено роль візуального повороту як методологічного підґрунтя сучасного дослідження академічної айдентики, крізь призму якого пояснюється загальносуспільна практика, що має вплив на візуальні комунікативні стратегії сучасного університету. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані адміністраціями закладів вищої освіти для розроблення ефективних стратегій брендингу, візуальної комунікації та зміцнення інституційної ідентичності. Зокрема, в статті запропоновано теоретичне підґрунтя для формування візуальної айдентики як важливого елементу освітнього маркетингу, що сприяє залученню здобувачів освіти, партнерів та підвищенню репутації закладу.