АДАПТАЦІЯ МІФОЛОГІЧНИХ ОБРАЗІВ УКРАЇНСЬКОГО ФОЛЬКЛОРУ В КОМПОЗИЦІЇ ТВОРІВ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ В КОНТЕКСТІ ІСТОРИЧНОГО РОЗВИТКУ - Слітюк , Олена Олександрівна; Лунько, Аліна Денисівна; Скляренко, Валерій Олександрович; Лаврусенко , Сергій Петрович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета. Дослідження еволюційного розвитку використання образів української міфології у творах мистецтва та дизайну з метою виявлення адаптивності фольклорних мотивів до вимог сучасного графічного середовища як засобу візуально-естетичної комунікації. Методологія. У роботі використано комплексний підхід, який включає аналіз наукової літератури, конкретних мистецьких творів і дизайнерських проєктів, що відображають адаптацію міфологічних образів у сучасному культурному просторі України. Результати. Розглянуто та проаналізовано історичні аспекти використання міфологічних мотивів у візуальному мистецтві, що дало можливість установити еволюційний характер візуального представлення фольклорних персонажів – від декоративної ілюстрації в народному мистецтві та радянському графічному дизайні до глибоко осмислених образів у національному брендингу та комунікативному дизайні. З’ясовано, що архетипи, втілені у графічних образах, адаптуються під актуальні соціальні контексти, зберігаючи при цьому свою етнокультурну значущість. Досліджено використання міфологічних мотивів у рекламній анімації, що дозволило виявити їх роль як потужного наративного та емоційного інструменту брендингу. Наукова новизна. Проаналізовано психологічні аспекти сприйняття традиційних персонажів у цифровому маркетингу, що дозволило зробити висновок про їх здатність формувати глибинні емоційні реакції. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані дизайнерами, розробниками і фахівцями з цифрового контенту для створення візуально привабливих та культурно значущих проєктів.