ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕР’ЄРІВ РОМАНСЬКОГО СТИЛЮ - Сідорова, Олена Ігорівна; Божко, Марія Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано внутрішній простір романських архітектурних споруд як відображення духовних, естетичних і функціональних принципів епохи Середньовіччя. Особливу увагу приділено прийомам формування інтер’єру в романському стилі з використанням композиційних та колористичних засобів, традиційних матеріалів, а також певного семантичного ряду і можливостям утілення виявленого арсеналу прийомів та засобів у сучасному дизайні. Мета дослідження: аналіз особливостей романського стилю в інтер’єрі, визначення стилеформуючих елементів та палітри кольорів, їхніх символіки та ролі у формуванні просторового середовища. Методологія. Використано комплексний міждисциплінарний підхід, що охоплює методи історико-культурного, мистецтвознавчого та архітектурного аналізу. Результати. У дослідженні розглянуто аспекти просторової організації, колірної палітри, архітектурних елементів та декору романських інтер’єрів, які підкреслюють функціональні потреби, соціальну ієрархію та релігійні уявлення епохи, а також місцеві матеріали та ресурси. Виявлено риси, спільні для різних типів романських інтер’єрів, які є проявом загальних світоглядних та естетичних тенденцій того часу і можуть бути втілені у сучасних інтер’єрах. Наукова новизна. Принципи організації внутрішнього простору в романську епоху залежали від особливостей історичного розвитку, соціальних та релігійних традицій, географічного положення та доступних будівельних матеріалів різних регіонів Європи. Інтер’єр відображав пануючі уявлення про світопорядок та суспільну і релігійну ієрархію. Звідти чітке функціональне зонування простору, симетричні осьові та центричні композиції. Стилеформуючими елементами були арки, склепіння, відкрита кам’яна кладка стін та відкриті дерев’яні балки стелі, масивний камін, прості геометричні форми меблів, гобелени, сюжетні композиції капітелей колон та орнаменти, які несли певне символічне значення, особливо в сакральних спорудах, підкреслюючи духовну сутність простору. Практична значущість. Розуміння фундаментальних принципів романської естетики та її функціонального підґрунтя дасть змогу більш свідомо використовувати характерні для цієї епохи принципи організації простору, матеріали, архітектурні елементи і аксесуари, які є чудовими інструментами для створення в інтер’єрі романтичної атмосфери, містичних асоціацій і цікавих сценаріїв.