ДОСЛІДЖЕННЯ УМОВ БЕЗПЕРЕШКОДНОГО ДОСТУПУ ЛЮДЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ ДО БУДІВЛІ КИЇВСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АКАДЕМІЇ ДЕКОРАТИВНОГО ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА І ДИЗАЙНУ ІМЕНІ МИХАЙЛА БОЙЧУКА - Растворов, Ілля Сергійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета. Дослідження спрямоване на пошук та аналіз технічних рішень для розроблення проєкту пандуса до головного входу будівлі Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука (КДАДПМД ім. М. Бойчука). Метою є забезпечення безперешкодного доступу до освітніх послуг людям з обмеженими можливостями. Методологія. У дослідженні застосовано методи аналізу нормативних документів щодо інклюзивності будівель, статистичних даних про кількість людей з інвалідністю в Україні, вивчення принципів універсального дизайну. Проведено порівняльний аналіз трьох варіантів планувальних рішень пандуса за критеріями функціональності, зручності використання, оптимальності конструкцій та відповідності нормам. Результати. Проаналізовано поточну ситуацію доступності головного входу до будівлі КДАДПМД ім. М. Бойчука та виявлено невідповідність нормам інклюзивності. Розроблено три варіанти планувальних рішень пандусів, що забезпечують доступ до вхідної групи та відповідають вимогам ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд». Запропоновано оптимальний варіант пандуса з погляду функціональності, зручності використання маломобільними групами та економічної ефективності конструктивного рішення. Наукова новизна полягає у комплексному застосуванні принципів універсального дизайну до конкретного архітектурного об’єкта з урахуванням специфіки використання будівлі як вищого навчального закладу мистецького спрямування. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час модернізації вхідних груп інших навчальних закладів для забезпечення інклюзивного доступу до освіти людям з обмеженими можливостями.