ХУДОЖНЯ ЕСТЕТИКА ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДИЗАЙНУ УПАКОВКИ ДЛЯ ЛІТНІХ ЛЮДЕЙ - Джун, Лі; Дубрівна, Антоніна Петрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета: проаналізувати дизайн упаковки для людей похилого віку, базуючись на теорії і практиці мистецтвознавства; дослідити шлях інтеграції формальної, функціональної та емоційної краси як інструменту впливу на традиційну парадигму дизайну; запропонувати можливості проєктування для створення більш гуманістичного та естетичного середовища життя для літніх людей. Методологія ґрунтується на теорії естетики в дизайні, дослідження будує аналіз із трьох вимірів: формальна краса (візуальне сприйняття), функціональна краса (взаємодія людини з комп’ютером) та емоційна краса (культурна ідентичність); використано компаративний метод для визначення прикладів дизайну упаковки для людей похилого віку в КНР та за кордоном, щоб дослідити конкретні стратегії застосування художньої естетики в упаковці для людей похилого віку. Результати: виявлено, що поєднання художньої естетики та дружнього дизайну упаковки для людей похилого віку може значно покращити досвід використання літніми користувачами. На рівні формальної краси комбінації кольорів високої контрастності та проста графіка можуть значно покращити візуальне впізнавання літніми споживачами; на рівні функціональної краси ергономічна структура рукоятки та багатошаровий інформаційний дизайн можуть ефективно зменшити складність роботи; на рівні емоційної краси упаковка, яка включає регіональні культурні символи або елементи сімейної пам’яті, може посилити емоційний резонанс у літніх користувачів. Наукова новизна. Дослідження розширяє розуміння усталеного дизайну упаковки для літніх людей, яке зосереджується лише на функціональності; вперше теорія естетики застосовується до дизайну упаковки, пропонуючи міждисциплінарну дослідницьку основу «інтеграції трьох естетик». Поєднання кількісного та якісного аналізу розкриває глибокий зв’язок між естетичними елементами та поведінкою й емоціями літніх споживачів, забезпечуючи теоретичну підтримку інклюзивного дизайну. Крім того, побудова бази випадків і емпіричне дослідження потреб літніх споживачів демонструє нову парадигму для подальшої практики проєктування. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути спрямовані на інноваційну практику дизайну упаковки, дружнього до старіння, допомагати підприємствам розробляти продукти, які відповідають потребам людей похилого віку та підвищувати конкурентоспроможність на ринку, а також сприяти перетворенню індустрії дизайну з «об’єктноорієнтованого» на «людиноцентричний», щоб забезпечити толерантність між поколіннями та соціальну гармонію.