ГРАФІЧНА ФОРМАЛІЗАЦІЯ У ВИРІШЕННІ ВІЗУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ДИЗАЙНУ - Бердинських, Святослав Олександрович; Солопов, В’ячеслав Анатолійович; Латій, Оксана Іванівна; Яків’юк, Олена Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета статті – дослідження застосування графічної формалізації у проєктній діяльності, аналіз конкретних прийомів виконання формалізованих візуалізацій під час використання сучасного інструментарію. Методологія. У роботі застосовано теоретичні методи аналізу і синтезу, аналогії формалізації, спостереження, співставлення та порівняльно-типологічного аналізу. Використано деякі теоретичні положення та рекомендації, розроблені американським художником У. Боуменом для ефективного візуального представлення науково-технічної інформації. Матеріалами даного дослідження стали портфоліо дизайнерів, зразки друкованої продукції, які вирізняються використанням ефективних візуалізацій для пояснення інформації. Результати. За широкого впровадження нових цифрових графічних інструментів відбувається зростання операційних можливостей у побудові зображень. Пошук найбільш лаконічних та ємних форм передачі інформації пов’язаний із завданнями комунікації, що підтверджують теоретики дизайну. Упродовж еволюції графічних засобів винайдено низку прийомів ефективного зображення властивостей об’єктів (видимих і прихованих за звичайних умов), які дають змогу будувати візуальні моделі для аналізу та пошуку концептуалізації різних аспектів проєктного завдання. Основними такими аспектами, які аналізуються у даній роботі, є зовнішній вигляд, структура, організація, принцип роботи, кількісні співвідношення, положення у просторі. Розглядається питання впливу формалізованих зображень на творчий процес. Виявлено, що графічна формалізація даних властивостей здатна не лише збільшити інформативність проектного продукту, а й спрямувати проєктувальника на якісніший, ефективніший шлях дослідження, значно розширити поле уявлень, стимулювати на переосмислення завдання та генерування нових ідей. Інші питання формалізації пов’язані з побудовою символів, піктограм, іконок, інформаційної графіки, які в простих і зрозумілих формах здатні нести достатній обсяг інформації. Висвітлюються основні принципи формалізації зображень під час розроблення даної номенклатури графічної продукції. Наукова новизна даної роботи полягає у тому, що виявлено малодосліджену властивість формалізації у завданнях дизайну, суттєво розширено уявлення про використання її прийомів у дизайн-практиці. Практична цінність даної роботи полягає у можливості використання її результатів у проєктній практиці дизайну, в освітніх процесах, подальших дослідженнях мистецтвознавства, архітектури, дизайну.