РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО ГОБЕЛЕНУ ЯК СКЛАДОВОЇ ЧАСТИНИ ДЕКОРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА В УКРАЇНІ - Башта, Олена; Cідорова, Олена (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто розвиток українського гобелену від кінця ХХ ст. до початку ХХІ ст. Мета дослідження: розглянути, порівняти та проаналізувати роботи майстрів гобелену України. Методологія. Головними методами дослідження є емпіричний, теоретичний та емпірично-теоретичний. Емпіричний метод охоплює спостереження, порівняння, узагальнення. До теоретичних прийомів належать: сходження від абстрактного до конкретного, абстрагування, конкретизація, ототожнення та відокремлення. Значна частина роботи була проведена саме емпірично-теоретичними методами, зокрема використано методики порівняльного аналізу, індукції, дедукції. Індукція – пізнання від фактів до певної гіпотези. Дедукція – рух знання від загального, приватного і виведення наслідків із засновків. Результати. З одного боку, розглянуто аспекти колірного рішення гобеленів, які підкреслюють настрій митців і відмінності технік та прийомів, а також матеріалів, улюблених майстрами гобелену. А з іншого боку, виявлено риси, спільні для низки робіт, які є проявом спільних тенденцій у творчості. Досліджено трансформацію образів, зміну кольорів, технік та настрою в роботах майстрів від 1970-х років до перших десятиліть ХХІ ст., коли в їхній творчості з’явився активний потяг до пластичних експериментів, пошуки нових технологічних прийомів у техніці ручного ткацтва. Наукова новизна. Досліджено кольорову гаму, прийоми, техніки майстрів Українського гобелену. Виявлено що порівняно з 1970–1980-ми роками, коли роботи майстрів були стриманими, пастельними, часто чорно-білими, у 1990–2000-х роках палітра кольорів майстрів художнього текстилю змінилася на яскраву, життєстверджуючу. Жадана незалежність немов окрилила митців, наповнивши їхні твори свободою, радістю, прагненням до творчих експериментів. Практична значущість. Особливості колірного рішення гобеленів і прийомів у техніці ручного ткацтва, виявлені в результаті дослідження, можуть допомогти майстрам гобелену і практикуючим дизайнерам розширити палітру творчих можливостей у проєктуванні більш досконалих у колірному відношенні та емоційній наповненості житлових і громадських інтер’єрів.