ОПТИМІЗАЦІЯ ТРАНСПОРТНО-ПЕРЕСАДНИХ ВУЗЛІВ НА МІСЬКИХ ЗАЛІЗНИЧНИХ ВОКЗАЛАХ З УРАХУВАННЯМ ДИНАМІКИ ПАСАЖИРОПОТОКІВ - Степанчук, Олександр Васильович; Чернишова, Оксана Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті розглянуто проблеми функціонування транспортно-пересадних вузлів (ТПВ) на міських залізничних вокзалах, зокрема нерівномірність пасажиропотоків, неефективне планування простору та недостатню координацію між видами транспорту. Досліджено вплив урбаністичних, технологічних та інфраструктурних факторів на ефективність ТПВ, а також запропоновано підходи до їх оптимізації з урахуванням динаміки пасажирських потоків. Метою є розроблення науково обґрунтованих методів оптимізації параметрів транспортно-пересадних вузлів на основі аналізу динаміки пасажиропотоків, з урахуванням обмежень, пов’язаних із містобудівними, економічними та соціальними умовами функціонування вокзалів. Методологія базується на аналізі сучасних наукових досліджень, математичному моделюванні пасажиропотоків, а також оцінюванні впливу містобудівних і транспортних рішень на функціонування вузлів. Результати. У дослідженні виявлено ключові закономірності та особливості функціонування транспортно-пересадних вузлів на залізничних вокзалах у контексті урбанізації, технологічного розвитку та соціальних викликів. Установлено, що гнучке планування ТПВ з урахуванням цифрової інтеграції, адаптивної архітектури та орієнтації на пасажира значно підвищує ефективність пересадки, комфорт і безпеку користувачів. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до оптимізації параметрів ТПВ, який ураховує динаміку пішохідних потоків, сезонні та подієві коливання, а також сценарії надзвичайних ситуацій. Запропонована модель сприяє створенню більш ефективної, стійкої та орієнтованої на користувача міської транспортної інфраструктури. Наукова новизна дослідження полягає в розробленні універсального підходу до оптимізації ТПВ, який поєднує аналіз пасажиропотоків, проєктування інфраструктури та інтеграцію цифрових платформ. Це дозволяє адаптувати вокзальні комплекси до змінних умов експлуатації та прогнозувати майбутні навантаження. Практична значущість статті полягає в тому, що запропоновано науково обґрунтовані підходи до оптимізації транспортно-пересадних вузлів на залізничних вокзалах, які можуть бути безпосередньо використані у сфері міського планування та транспортного управління. Зазначені рішення дозволяють підвищити ефективність організації пасажирських потоків, скоротити час пересадки, покращити комфорт та безпеку для користувачів. Крім того, результати дослідження можуть бути використані під час розроблення нових або реконструкції наявних вокзальних комплексів, а також підготовки стратегій сталого міського розвитку.