ТЕНДЕНЦІЇ ВІДНОВЛЕННЯ АРХІТЕКТУРНИХ ПАМ’ЯТОК МУЗЕЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В УКРАЇНІ - Крижановський, Володимир Григорович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У дослідженні розглянуто загальні аспекти відновлення музейно-виставкових об’єктів в Україні на прикладі шести архітектурних пам’яток. Проаналізовано використані методи реконструкції, збереження автентичності та інтеграції сучасних технологій. Особливу увагу приділено питанням адаптації історичних будівель до музейних потреб. Виявлено основні тенденції реставраційної практики, а також окреслено виклики, пов’язані з інклюзивністю та сталим розвитком культурної спадщини. Мета. Метою дослідження є визначення основних тенденцій ефективного відновлення музейних споруд в Україні на основі аналізу прикладів відновлення пам’яток архітектури, літературних джерел і наукових публікацій. Методологія. Дослідження здійснене шляхом аналізу наукових і технічних публікацій, історичних джерел та практичних прикладів реставрації. Використано порівняльний метод для оцінки ефективних підходів до відновлення музейних об’єктів, що дало змогу встановити закономірності та визначити основні тенденції успішної реставрації. Результати. Установлено, що ефективність реставрації залежить від поєднання традиційних методів із сучасними технологіями та інноваційними будівельними матеріалами. Визначено оптимальні підходи до збереження архітектурних пам’яток, що враховують технічні, історичні та культурні аспекти. Наукова новизна. Дослідження уточнює особливості поєднання традиційних реставраційних підходів із новітніми технологіями для забезпечення довготривалої збереженості архітектурних об’єктів. Доповнено важливість поєднання новітніх технологій із традиційними методами реставрації для досягнення тривалої стійкості та збереження автентичності об’єктів. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення методичних рекомендацій із реставрації та адаптації музейно-виставкових об’єктів. Запропоновані принципи можуть бути використані для реставраційних проєктів в Україні, допомагаючи зберігати культурну ідентичність та інтегрувати сучасні функціональні рішення.