ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНОГО САКРАЛЬНОГО ПРОСТОРУ В КОНТЕКСТІ ЛІТУРГІЙНИХ ТА УРБАНІСТИЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано формування сучасного багатофункціонального сакрального простору в контексті європейських тенденцій культової архітектури. Розглянуто трансформацію принципів організації літургійного простору під впливом реформ Католицької церкви та суспільних змін, а також визначено роль сакрального комплексу як соціального та містобудівного осередку. Метою дослідження є аналіз особливостей артикуляції літургійного простору, запроєктованого як багатофункціональний сакральний комплекс. Методологія дослідження. Дослідження ґрунтується на комплексному аналізі сучасних європейських сакральних споруд, порівняльному вивченні архітектурних рішень багатофункціональних комплексів, а також на критичному осмисленні теоретичних праць із культової архітектури та урбаністики. Застосовано методи типологічного аналізу, історико-архітектурного порівняння, просторового моделювання та візуального аналізу середовища. Результати дослідження. Виявлено, що сучасні багатофункціональні сакральні комплекси краще відповідають потребам громади, забезпечують відкритість, інтеграцію з міським середовищем і сприяють формуванню нових соціальних платформ. Артикуляція літургійного простору, орієнтована на багатофункціональність, сприяє динаміці християнського життя та підвищує містобудівне значення сакральних об’єктів. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі впливу сучасних літургійних реформ на архітектурну типологію сакрального простору та виявленні закономірностей формування багатофункціональних сакральних комплексів як нової моделі соціального й містобудівного розвитку. Уперше комплексно проаналізовано вплив сучасних літургійних реформ на архітектурну типологію сакрального простору, а також визначено закономірності формування багатофункціональних сакральних комплексів як нової моделі соціального та містобудівного розвитку. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час проєктування сучасних культових споруд, формування міських громадських просторів, а також у розробленні стратегій інтеграції сакральної архітектури в структуру сучасного міста.