ЕРГОНОМІКА Й ЕСТЕТИКА В ПРОЄКТУВАННІ АПАРТ-ГОТЕЛІВ: СТВОРЕННЯ АДАПТИВНОГО ЖИТЛА ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ - Шевченко, Тамара Вікторівна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті представлено сучасну модель апарт-готелів, що поєднує риси класичного готелю та повноцінної квартири. Метою статті є визначення та обґрунтування ключових ергономічних і естетичних засад проєктування апарт-готелів, орієнтованих на потреби внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в умовах повномасштабного воєнного конфлікту. У дослідженні проведено аналіз сучасних наукових підходів до дизайну тимчасового житла, виявлення специфічних вимог різних категорій переселенців, а також формування рекомендацій з урахуванням економічних та психологічних чинників. Методологія. Дослідження спирається на міждисциплінарний підхід, що поєднує методи аналізу наукової літератури з архітектури, дизайну та психології. Використано публікації у фахових виданнях, звіти міжнародних організацій та результати емпіричних досліджень щодо впливу кольору й просторових рішень на психологічний стан людей у кризових умовах. Для перевірки обґрунтованості концепцій застосовувався метод структурно-порівняльного аналізу планувальних рішень у різних типах тимчасового житла. Результати. У статті доведено, що грамотне поєднання ергономічних чинників (таких як трансформовані меблі, модульні перегородки, зручне зонування) та естетичних аспектів (таких як нейтральна колірна гама, приємні фактури) сприяє психологічному комфорту переселенців і покращує ефективність використання простору. Запропоновано інструменти, які дозволяють архітекторам і дизайнерам швидко адаптувати апарт-готелі під потреби різних груп мешканців, зокрема сімей з дітьми та осіб із особливими потребами. Наукова новизна роботи полягає у міждисциплінарному підході до проєктування апарт-готелів, що одночасно враховує економічну доцільність, фізичні та психологічні потреби мешканців, а також вимоги безпеки під час надзвичайних ситуацій. Окрім того, розглянуто можливості подальшого використання таких готелів після завершення конфлікту, що розширює перспективи комерційної або соціальної експлуатації простору. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані як основа для розробки нормативів і проєктних рішень під час реконструкції чи будівництва апарт-готелів. Запропоновані підходи дають змогу швидко переобладнати наявні будівлі або створювати нові об’єкти з урахуванням принципів адаптивності, доступності та психологічної підтримки. Це особливо важливо для місцевих органів влади, волонтерських організацій і приватних інвесторів, що прагнуть забезпечити якісне та безпечне середовище для переселенців.