НАНЬТУНСЬКА БЛАКИТНА БЯЗЬ: ХУДОЖНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРИНЦИПИ ВИКОРИСТАННЯ В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ ОДЯГУ - Чень, Шулінь; Кротова, Тетяна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті: проаналізувати художні характеристики наньтунської ситцю в історичному контексті, а також виявити особливості її застосування в дизайні сучасного одягу. Методологія: у дослідженні було застосовано історично-хронологічний метод, методи систематизації та семантичного аналізу історичних зразків нань- тунської синьої бязі, методи образно-стилістичного та формального аналізу зразків костюма. Результати. Проаналізовано головні художні особливості синьої бязі в іс- торичному контексті: символічне значення зображень; колористика малюнків на полотні синьої бязі; особливості моделювання характеристик точкових і лінійних візерунків; характеристики тканини і виробництво синьої бязі; типи візерунків, серед яких виокремлюємо рослинні та квіткові, анімалістичні, геометричні, фі- гурні; композиції з персонажами. Проаналізовано можливості інноваційного застосування характерних елементів наньтунської синьої бязі в сучасному дизайні одягу. Серед інно- ваційних підходів – реконструкція оригінальної тканини синьої бязі із за- стосуванням сучасних текстильних технологій і процесів, що дає змогу зберегти оригінальні риси синьої бязі та надати їй нових текстур і власти- востей. Також можна використовувати інші тканини для відтворення де- яких характерних особливостей наньтунської синьої бязі, зокрема для імі- тації візерунків і текстури синьої бязі за допомогою друку, тиснення та інших процесів. Наукова новизна. Вперше у мистецтвознавчих дослідженнях проана- лізовано історичний феномен наньтунської синьої бязі як об’єкт нематері- альної культурної спадщини Китаю. На прикладі моделей колекції весна– літо 2023 дизайнерки Лін Ці, представленої в рамках Пекінського тижня моди, показано особливості застосування синьої бязі у дизайні сучасного одягу. Практична значущість обумовлена необхідністю зберігати унікальний стиль наньтунської синьої бязі та задовольняти потреби сучасного виробни- цтва одягу, підвищуючи ефективність виробництва та знизивши витрати.