ЗАСТОСУВАННЯ ТА ВПЛИВ КОНТЕНТУ, ЗГЕНЕРОВАНОГО ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ, НА СТВОРЕННЯ АНІМАЦІЇ - Чень, Лінцюн; Хиневич, Руслана (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження – вивчити застосування та вплив контенту, створеного штучним інтелектом, на розробку анімації, зосередившись на тому, як штучний інтелект (ШІ) трансформує традиційні процеси створення анімації, кидає виклик усталеним художнім робочим процесам та виконує роботу по відновленню якості анімації. Методологія. У статті всебічно розглянуто останні результати досліджень технології AIGC в анімації, використовуючи аналіз літератури. Результати дослідження демонструються через аналіз конкретних прикладів, що ілюструють практичне застосування технології AIGC у створенні анімації та її технологічні досягнення. Результати. AIGC суттєво трансформував модель створення анімації, перейшовши від традиційного підходу до співпраці між людьми до більш ефективної моделі співпраці між людиною та ШІ. У цій новій парадигмі творці можуть надавати ШІ конкретний контент і навчальні інструкції, що дозволяє йому генерувати контент, який відповідає баченню творця. Така співпраця підвищує ефективність творчого процесу, дозволяючи авторам більше зосередитися на художньому вираженні та творчості. Традиційно створення анімації було трудомістким процесом, що вимагав значних витрат часу та людських ресурсів. Інструменти AIGC тепер автоматизують робочі процеси, пов'язані з перетворенням тексту в зображення, зображення у відео та відео в аудіо. Однак, хоча інструменти AIGC чудово справляються зі створенням зображень і відео, аудіодизайн все ще покладається на традиційні методи через емоційну та нюансовану природу створення звуку. Крім того, AIGC виявляється безцінним у відновленні класичних анімаційних фільмів. Завдяки своїм потужним можливостям обробки зображень, AIGC може відновлювати пошкоджені кадри, покращувати якість зображення та відновлювати точність передачі кольору. Ця здатність відроджувати та покращувати класичні твори підкреслює потенціал AIGC у збереженні історії анімації, водночас покращуючи глядацький досвід. Наукова новизна. У статті висвітлюється новаторське використання AIGC у трансформації традиційних методів виробництва анімації, інтегруючи передові методи штучного інтелекту на всіх етапах створення. Запропоновано нове розуміння того, як AIGC може підвищити креативність та ефективність, одночасно змінюючи художні засоби вираження в анімації. Практична значущість. Результати дослідження надають важливі знання анімаційним студіям, режисерам і технологам, які досліджують як ефективно впроваджувати AIGC у свою творчість. Підкреслено потенціал AIGC для значного зниження виробничих витрат, розширення творчих можливостей і подовження життєвого циклу класичних анімаційних творів, що робить його незамінним інструментом в анімації, що розвивається.