ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ ПІСЛЯ ТРИВАЛОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ: ПОТЕНЦІАЛ ПРИСТОСУВАННЯ ДИЗАЙНУ ІНТЕР’ЄРІВ ПІД ЗАКЛАДИ ЦИВІЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Церковна, Оксана Георгіївна; Матющенко, Наталія Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У дослідженні виконано пошук альтернативних підходів до повторного використання транспортних засобів, виведених з експлуатації, розглянуті приклади реалізованих проєктів, де пристосування дизайну інтер’єру до нових функцій перетворило об’єкти на заклади цивільного призначення. Метою публікації є дослідження потенціалу пристосування дизайну інтер’єрів транспортних засобів після тривалої експлуатації під заклади цивільного призначення. Методологія. Дослідження базується на комплексному функціонально-структурному аналізі – детальному дослідженні, узагальненні та систематизації публікацій та інтернет-джерел, де розглядається теоретичне та практичне пристосування дизайну інтер’єрів транспортних засобів після тривалої експлуатації під заклади цивільного призначення. Результати. У контексті поставленої мети автори аналізують наявні приклади адаптації транспортних засобів під нові функції. Досліджують потенційні переваги та проблеми пристосування транспортних засобів під цивільні заклади. Розробляють концептуальну модель, що дозволяє наочно побачити потенціал редизайну інтер’єрів транспортних засобів під функції закладів цивільного призначення. Наукова новизна. Запропонована концептуальна модель дає можливість зберегти від утилізації багато транспортних засобів і буде сприяти створенню у середовищі населених пунктів країни місць-акцентів, що здатні привернути додаткову увагу споживачів. Практична значущість. Інноваційні підходи до використання внутрішнього простору транспортних засобів є базисом для створення екологічно сталих моделей у сфері дизайну та архітектури.