ОСОБЛИВОСТІ АРХІТЕКТУРНО-ХУДОЖНЬОГО ОФОРМЛЕННЯ ГРОМАДСЬКОЇ БУДІВЛІ ПО ВУЛ. СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, № 5 У М. ДНІПРО - Ревський, Іван Сергійович; Ревський, Сергій Борисович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою статті є визначення особливостей історії існування та архітектурно-художнього оформлення пам’ятки архітектури місцевого значення «Громадська будівля», охоронний № 3, по вул. Січових стрільців, № 5 у м. Дніпрі. Методологія дослідження базується на вивченні та аналізі історичних даних про будівлю, аналізі її архітектурно-художнього оформлення в контексті архітектурно-містобудівного та художнього розвитку забудови Дніпра. Науковою новизною є те, що дослідження є першим комплексним дослідженням цієї будівлі в контексті вивчення історії її існування та аналізу архітектурно-художнього оформлення її фасадів й інтер’єрів. Практична значущість полягає в тому, що результати дослідження, а саме визначені особливості історії існування та архітектурно-художнього оформлення досліджуваної будівлі, можуть бути використані для складання облікової документації на пам’ятку в процесі ухвалення проєктних рішень щодо її реставрації та пристосування, для популяризації культурної спадщини Дніпра тощо. Архітектурно-художнє рішення головного фасаду витримано в контексті ордерної «класицизувальної» архітектурно-художньої образності, утім, поеклектичному воно досить суперечливе. Фасад потинькований та оформлений ретельно виконаними ліпними декоративними елементами архітектурно-художнього оздоблення, що адресовано до мотивів ордерної стилістики, проте його загальна фронтальна композиція суттєво трансформована відносно прототипів історичної ордерної архітектури. За основу фронтальної композиції головного фасаду взято традиційну для ордерних стилів центральноосьову доцентрову композиційну схема з акцентуванням на центр портиком. Фасад налічує 11 осей прорізів, композиційний центр фасаду на рівні другого поверху виділений пілястровим портиком, підвищеним над боковими частинами. Але всупереч канонам ордерної архітектури, бокові частини тридольної фронтальної композиції не рівні – ліва бокова частина налічує чотири осі прорізів, а права – три.