ДИЗАЙН ІЛЮСТРОВАНИХ ДИТЯЧИХ КНИЖОК: ВІЗУАЛЬНІ НАРАТИВИ - Лінь, Іфен; Герасименко, Олена (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою дослідження є вивчення особливостей розробки дизайну ілюстрованих дитячих книжок, які відповідають когнітивним характеристикам і вподобанням дітей, сприяючи розвитку їхніх емоційних та естетичних здібностей на основі дослідження наративної структури зображень та інших елементів ілюстрованих дитячих книжок. Методологія. Використано комплексний підхід, що включає аналіз наукових праць у сфері графічного дизайну, досліджень візуальних наративів та когнітивної психології. Застосовано візуальний аналіз і порівняльний метод для вивчення образної структури, технік і методів, які використовуються в ілюстрованих дитячих книгах. Результати дослідження. В результаті аналізу графічного розміщення різних елементів в ілюстрованих дитячих книжках виділено наступні візуальні наративи, які відіграють позитивну роль, допомагаючи дітям зрозуміти сюжетну лінію: однолінійний наратив, тематичне зіставлення та фрактальний наратив. Однолінійна структура візуального наративу підходить для створення зрозумілого сюжету, що відповідає когнітивним звичкам дітей. Тематичне зіставлення дозволяє розглядати кілька сюжетних ліній одночасно, надаючи дітям багатовимірний досвід читання. Фрактальний візуальний наратив забезпечує варіативність розвитку сюжету, стимулюючи уяву. Для забезпечення розкриття ходу історії та привабливості для читання використовується зіставлення часу та простору на різних ілюстраціях, виділення окремих невеликих зображень для контролю темпу оповіді тощо. Особливу увагу приділено взаємодії між символічними системами (текстом, зображеннями, кольорами) для забезпечення повноти візуальних наративів у виданнях для дітей. Наукова новизна. Дослідження уточнює роль візуальної нарації як основи для побудови сюжетного світу та представляє різні типи візуальних наративів ілюстрованих дитячих книжок, зокрема структуру їх складових елементів, таких як текст та зображення. Детально розглянуто зв’язок між різними наративними формами та техніками взаємодії тексту і зображень. Запропоновано підходи до розробки дизайну ілюстрованих книжок з урахуванням когнітивних й емоційних здібностей дитячої аудиторії. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані дизайнерами та ілюстраторами для створення ілюстрованих дитячих книжок, що відповідають освітнім цілям і інтересам дітей. Практичні рекомендації щодо дизайну книжок, зокрема варіанти організації багатовимірної структури графічних елементів, сприятимуть залученню дітей до читання, підвищенню привабливості книжок та ефективності навчання.