МИСТЕЦЬКА СПРЯМОВАНІСТЬ ТА НАУКОВА СУТНІСТЬ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ В КОНТЕКСТІ ДИЗАЙН-ОСВІТИ - Кравченко, Олег Вадимович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У публікації досліджено важливість підготовки фахівців напряму графічний дизайн, який визначає і формує ефективну візуальну комунікацію в сучасному соціокультурному середовищі. Автором проведено аналіз моделі формування професійної культури майбутнього фахівця засобами структурно-логічної організації навчального процесу, визначено принципи його мистецької спрямованості та наукової сутності. Мета статті – окреслити особливості процесу проєктування в графічному дизайні як невід’ємного поєднання двох складників – його образотворчого спрямування за формою та науково-дослідницького за змістом. Висвітлюється специфіка графічного дизайну, яка певною мірою може бути визначена через особливості професійного мислення дизайнера лише у своїй сукупності – образність, системність, інноваційність. Методологія. Досягнення мети передбачає виконання таких завдань: проаналізувати наукові дослідження теми та літературних джерел; схарактеризувати графічний дизайн і вимоги до його соціокультурного призначення; висвітлити методичні основи організації викладання навчальних дисциплін при підготовці майбутніх фахівців графічного дизайну. Результати. У статті аналізуються сучасний стан дизайн-освіти та практика підготовки фахівців-дизайнерів у ЗВО, яка виявляє низку суперечностей; розкриваються особливості формування й розвитку професійного мислення кваліфікованого дизайнера-графіка, що визначається структурно-логічною моделлю дизайн-освіти. Наукова новизна. Здійснено комплексний аналіз моделі формування професійної культури графічних дизайнерів; окреслено принципи образотворчого та дослідницького складників графічного дизайну; запропоновано структурно-логічну модель навчального процесу спеціалізації «Графічний дизайн» як цілісну структуру за формою і логічно упорядковану за змістом. Практична значущість. Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає у виявленні моделі формування професійної культури підготовки майбутніх фахівців, яка зумовлена її комплексним поєднанням у взаємозв’язку професійної дизайн-освіти, особистісного розвитку й спеціалізованих проєктних, образотворчих та мистецько-естетичних компетентностей.