ПРАКТИКА СТАЛОГО ДИЗАЙНУ ПОБУТОВОЇ ТЕХНІКИ З УРАХУВАННЯМ ПОПИТУ СПОЖИВАЧІВ - Їнь, Цзінь; Кротова, Тетяна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – обговорити стратегію і практику сталого дизайну побутової техніки на основі вимог до дизайну, проаналізувати зв'язок між вимогами і сталістю дизайну побутової техніки через дослідження вподобань користувачів і ринкових тенденцій, запропонувати конкретні стратегії дизайну і практичні шляхи, а також перевірити здійсненність стратегій у реальному дизайні за допомогою конкретних дизайн-проєктів. Методологія. У дослідженні використано методи спостереження, аналізу, синтезу та узагальнення інформації щодо практичного досвіду застосування принципів стійкого дизайну в проєктуванні побутової техніки. Результати. Першочерговим завданням сталого дизайну побутової техніки є розуміння основних вимог до дизайну. Стратегія сталого дизайну побутової техніки, орієнтована на попит, має на меті створити шлях дослідження, що складається з трьох ключових етапів: вивчення попиту, трансформація точок можливостей і виведення дизайнерського рішення, а також передати концепцію сталого розвитку через такі ключові елементи, як функція продукту, форма, досвід і семантика, щоб врешті-решт сформувати практичну та естетичну побутову техніку. З'ясовано вимоги до стійкого дизайну як з боку ринку, так і з боку користувачів, за допомогою аналізу зразків продукції та методів побудови профілів користувачів, інтегровано ієрархії вимог і перетворено їх на вихідні дані проєктних можливостей, які можна застосувати у дизайн-рішеннях. На основі глибокого аналізу потреб користувачів і потреб ринку запропоновано стратегію сталого дизайну побутової техніки, орієнтовану на попит. На основі аналізу попиту розроблено концепцію сталого дизайну побутової техніки, яка допоможе дизайнерам впроваджувати сталі концепції в дизайн продукції, а також забезпечить теоретичну основу та практичні рекомендації для зеленої та низьковуглецевої трансформації індустрії побутової техніки. Наукова новизна. Теоретично обґрунтовано та поглиблено роль дизайнерських потреб у сталому дизайні побутової техніки з особливим акцентом на синергію між потребами користувачів та ринковими вимогами для спрямування дизайнерських інновацій. Практична значущість. Практика сталого дизайну побутової техніки, орієнтована на попит, має велике значення для сприяння зеленій трансформації галузі побутової техніки, підвищення ринкової конкурентоспроможності продукції та сприяння реалізації цілей сталого розвитку. Завдяки глибокому вивченню потреб користувачів і точному розумінню ринкових потреб, можна покращити імідж бренду та ринкові позиції підприємств побутової техніки, а також сприяти сталому розвитку всієї індустрії побутової техніки.